Národní centrum řízení obrany Ruské federace, kde se konala porada o činnosti ruského letectva v Sýrii za účasti prezidenta země Vladimíra Putina, ohromilo západní novináře. „Skutečnou hvězdou události se stala samotná budova — nové centrum nervové soustavy ruské armády, kde se budou koordinovat vojenské akce po celém světě, včetně vypuštění balistických raket a použití strategických zbraní", poznamenává korespondent novin Washington Post.


„Nové centrum řízení obrany, kde Putin poslouchá briefing o nanesených leteckých úderech v Sýrii, je jak vystřižené z filmu o Jamesu Bondovi", napsal novinář Al Jazeera v sociální síti Twitter.

Stavba centra je součástí dlouhého procesu modernizace ruské armády, dodává vydání. Nelze přehlédnout kvalifikovanou brandingovou kampaň, pracující na zlepšení veřejné image ozbrojených sil — kromě Národního řídícího střediska obrany Ruska upoutává pozornost i vzorový obchod značky Armáda Ruska, otevřený na Tverské ulici v Moskvě. Kromě toho vojenský briefing natáčeli minimálně ze čtyř různých perspektiv a samotné zařízení řídícího střediska vypadalo „velkolepě jako ve filmu".

Porada o činnosti VKS RF v Sýrii se konala v Národním řídícím středisku obrany RF. Hlavní velitel si vyslechl referáty ministra obrany Sergeje Šojgu a náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil Ruska Valerije Gerasimova, a také velitelů různých typů vojsk o průběhu operace. Putin dal pokyn ruským vojenským činitelům, aby s francouzskými vojenskými námořními silami vypracovali plán společných akcí v boji proti teroristům v Sýrii.