Aparátčíci EU pracují na dodatku k zákonu o copyrightu, který bude hrozbou pro webové stránky jako Drudge Report, Infowars.com u nás třeba AC24.cz. „Evropská komise připravuje frontální útoky na hyperlinky, tj. na základní stavební blok Internetu tak, jak jej známe. Je to založeno na absurdní představě, která prostě ne a ne zhynout: Že se dá vydělávat na vyhledávacích enginech a zpravodajských portálech, které se donutí platit mediálním společnostem za to, že rozšiřují informace o jejich svobodně dostupných článcích,“ píše Julia Reda, německá aktivistka z Pirátské strany a poslankyně Europarlamentu.


Reda se zmiňuje o konceptu komunikace o reformě copyrightu, který unikl minulý týden.

Tento dokument navrhuje „uvalit na uvádění prostých odkazů na nějaký obsah ochranu copyrightu. Tento nápad je úplným postavením na hlavu současných interpretací těchto zákonů i jejich ducha, jakož i zdravého rozumu. Každý odkaz na web by se stal právní nástražnou minou a umožnil by, aby tiskový vydavatel vznášel pohledávky proti každému jednotlivému uživateli Internetu,“ vysvětluje Reda.

Rada věří, že EU zavede dodatek zákona o copyrightu a o restrikcích na Internet pod pláštíkem „vyjasnění“ zbývajících otázek, které nebyly zodpovězeny ve Svenssonově případě.

Evropský soudní dvůr ve Svenssonově případě dospěl k nálezu, že prostý odkaz na obsah není porušením autorského práva.

„Zavedení celoevropské daně na Google by bylo zvrhlým pokusem o podporu těch vydavatelů, kteří ještě nepřišli na to, jak pracovat s Internetem, místo aby pracovali proti němu, a ten by byl katastrofální,“ píše v Techdirt Glyn Moody.

6. října řekl v Show Alexe Jonese Matt Drudge, že samotné základy svobodného Internetu jsou teď smrtelně ohroženy zákony o copyrightu, které by mohly zakázat nezávislé mediální kanály.

„Jeden soudce nejvyššího soudu mi řekl, že pro mě to skončilo,“ řekl Drudge. „Už hlasují, aby vynutili takové copyrightové zákony, že bude po vás. Udělají to tak, že nebudete moci použít ani nadpisy.“