Hlavní europoslanci kují pikle za změnu pravidel Evropského parlamentu, aby zbavili euroskeptické strany peněz Evropské unie. Spolu se změnou pravidel tak, aby peníze už nedostávaly menší strany, rovněž navrhnou financování jen pro takové skupiny, které jsou v souladu s „evropskými hodnotami“. Zpráva zpracovaná generálním tajemníkem Evropského parlamentu Kalusem Wellem doporučuje, aby způsobilé pro peníze EU byly jen strany, co mají nejméně 22 europoslanců. Toto a další navržená opatření by měla zajistit, že malé strany nedostanou od EU financování, a že ty větší ho dostanou více.


Pan Welle zvaný některými „Princ Temnot“ kvůli svému nesmírnému vlivu nikdy nevoleného politika byl požádán, aby poté, co dostal stížnost sepsanou šéfem Evropské lidové strany (EPP) Manfredem Weberem, v níž si Welemu stěžuje, že ty pravicové strany, které dostaly financování od EU, organizují protesty proti EU, aby o tom napsal zprávu.

Řečená EPP je největší seskupení Evropského parlamentu, údajně centro-pravicové (z českých stran jsou v něm TOP09 a KDU-ČSL). Britská Konzervativní strana tuto europarlamentní skupinu opustila v roce 2009, neboť se staví proti snahám EPP o evropský federalismus.

Pan Welle navrhl, že strany by měly mít minimálně sedm europoslanců, aby se kvalifikovaly na peníze EU. Jeho zpráva šla ale ještě dále, když navrhoval, že minimum by mělo být 22 europoslanců.

V současnosti mohou strany dostávat peníze, když dostanou více než tři procenta hlasů ve volbách do Europarlamentu, nebo když mají zástupce v sedmi různých regionálních a národních shromážděních.

„Je těžko ospravedlnitelné, aby finanční podporu z rozpočtu Evropské unie dostávala hrstka politiků, která je schopná přispět k formování evropského politického uvědomění a vyjadřovat politickou vůli občanů Unie jen ve velice omezené a nikoliv reprezentativní míře,“ napsal pan Welle.

„Posílení kritérií minimálního zastoupení by tuto situaci mohlo napravit, přinejmenším co se týče alokace těchto peněz.“

Činitel parlamentní administrativy řekl: „Je tu velký společný finanční balík pro všechny evropské politické strany, ale čím více jich splní kritéria, tím více je ten balík rozptýlen.“

Po tom, co Rusko přímo ukázalo na to, že jsou bratři Carnajevovi spojeni s terorismem, americké tajné služby odpověděly, že jsou to „jejich lidé“.

V průběhu tiskové konference to prohlásila oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová.

„Řekli: Jsou to „naši lidé". A pak byly spáchány teroristické činy v Bostonu", řekla Zacharovová.