Ač je pravděpodobnost, že číkoliv předpovědi vyjdou, nízká, tak tyto jsou odvozeny strategickými analytiky Saxo Bank jako dost možné – pokud ne rovnou pravděpodobné – série tržních a politických událostí. Šéfekonom Saxo uvádí: „Tohle není míněno jako pesimistický výhled. Je to o kritických událostech, které by mohly vést ke změně – doufejme, že k lepšímu. Konec konců, podíváme-li se do historie, tak ke všem změnám, dobrým či špatným, dochází po okamžicích krizí po rozsáhlém selhání toho, jak se věci dělaly postaru.

Tak, jak se teď věci mají, zůstává globální distribuce bohatství a příjmů nesmírně pokřivená, což rovněž znamená, že významná změna je daleko pravděpodobnější, než kdy jindy, kvůli neudržitelné nerovnováze.  Rok 2014 by mohl být rokem, a měl by jím být, kdy se mandát ke změně nejenže stane nezbytností, ale bude také realizován.“

Tyto předpovědi nejsou oficiálním vyhlášením Saxo Bank pro rok 2014, nýbrž spíše projevem pocitů o největších rizicích pro uchování kapitálu, a jejich záměrem je podnítit investory, aby se připravili na scénáře nejhorších případů, než se pustí do obchodů či investic…

Nehorázné předpovědi Saxo Bank pro rok 2014

[quote align=“center“ color=“#999999″]

1. Daň z bohatství v EU bude předzvěstí návratu k ekonomice v sovětském stylu Evropská komise v panice před deflací a nedostatečným růstem uvalí daně z bohatství na každého s úsporami, které převýší buď v USD, nebo v EUR 100 000, ve jménu odstranění nerovností a zabezpečení dostatečného financování k vytvoření „krizového nárazníku.“ To bude konečný krok směrem Evropskému totalitnímu státu a naprostý propad majetkových práv jakož i práv jednotlivců do největší hlubiny. Z obchodního hlediska je jasné, že to znamená nakupovat tvrdá aktiva a rozprodávat inflační nehmotná aktiva.

2. Aliance proti EU se stane v parlamentu největší skupinou Po volbách do Evropského parlamentu v květnu se největší skupinou v parlamentu stanou pan-evropská a anti-EU nadnárodní aliance. Nový evropský parlament si vybere i předsedu, co je proti EU, a evropským hlavám států a vládám se nepovede vybrat presidenta Evropské komise, čímž Evropu uvrhnou zase do politických a ekonomických turbulencí.

3. Technická ‚Tlustá pětka‘ se v roce 2014 probudí do ošklivé kocoviny Ač se US sektor informačních technologií obchoduje asi o 15 procent pod současným S&P 500 oceněním, tak malá skupinka technologických akcií se obchoduje s ohromnou prémií asi 700 procent nad tržním oceněním. Tato ‚tlustá pětka‘ – Amazon, Netfix, Twitter, Pandora Media a Yelp – představují novou bublinu uvnitř staré bubliny kvůli nadměrným úpisům investorů, kvůli očekáváním vzácně růstových scénářů následně po finanční krizi.

4. Zoufalá BoJ, aby umazala vládní dluh, srazí USDJPY pod 80 V roce 2014 dojde globálnímu zotavení dech a pošle riziková aktiva dolů a dožene investory zpátky k yenu s USDJPY propadnuvším pod 80. Bank of Japan v zoufalství, aby jednoduše umazala něco ze všech svých vládních dluhových papírů, tak se uchýlí k jednoduchému, ale neotestovanému účetnímu triku, v jehož důsledku spatříme závratnou cestu do naprosté nejistoty a k potenciální katastrofě s neznámými vedlejšími účinky.

5. Deflace v US: se stěhuje do města hned vedle tebe Ač mohou ukazatele naznačovat, že US ekonomika je silnější, tak trh s domy zůstává pořád křehký a nárůst mezd nadále neexistuje. S tím, že Kongres naplánoval provést Druhé dějství své šarády „jak rozvrátit US ekonomiku“ na leden, tak investice, zaměstnanost a spotřebitelská důvěra opětovně utrpí. To příští rok stlačí inflaci dolů, nikoliv nahoru a deflace bude znovu vrcholnou prioritou agendy FOMC.

6. Tisk peněz se celý přelije do hypoték Kvantitativní ulehčování v US stlačí úrokové náklady dolů a vyšle riziková aktiva k měsíci, čímž vytvoří umělý pocit zlepšování ekonomiky. Strašlivé problémy však zůstanou, zvláště na trhu s domy, který je v podstatě na kapačkách na Áru. FOMC se tudíž v roce 2014 přelije do hypoték a přetvoří QE3 na 100 procentní program nákupů hypotéčních obligací a – zdaleka nedojde k omezení tisku – což zvedne rozsah tohoto programu na více než 100 miliard USD měsíčně.

7. Ropa Brent spadne na 80 USD za barel, jelikož výrobcům se nepovede zareagovat Globální trh začne být zaplavený ropou díky rostoucí produkci nekonvenčními metodami a nárůstu těžby v Saúdské Arábii. Poprvé po letech zaujmou spekulativní fondy silně krátké pozice, čímž pomohou stáhnout ropu Brent na 80 USD za barel. Až se nakonec producenti pustí do omezování produkce, zareaguje ropa silným vzepětím a tento průmysl dospěje k závěru, že vysoké ceny nejsou věcí minulosti.

8. Německo v recesi Trvalý německý nadvýkon v roce 2014 skončí konsensem zklamání. Nelze vyloučit, že po letech nadměrné skrblivosti Německo nezažije to, že se na tuto největší ekonomiku euro-oblasti obrátí US, aby zkoordinovalo plány s dalšími klíčovými ekonomikami ke snížení nadměrného obchodního přebytku. Přidejte k tomu padající ceny energií v US, což podnítí německé společnosti, aby přemisťovaly výrobu na Západ; snížení konkurenceschopnosti kvůli nárůstu reálných mezd; potenciální příchod požadavků od nového koaličního partnera SPD, aby se vylepšil blahobyt nižší a střední třídy v Německu; a vynořující se Čína, která se po jejím nedávném Třetím plenárním zasedání zaměří více na domácí spotřebu.

9. Kvůli francouzské mizérii se CAC 40 propadne o 40% Akcie prudce narazí a hluboce se propadnou, jakmile všem dojde, že jediným tahounem trhu je teorie ještě větších bláznů. Mezi tím se mizérie ve Francii pod nekompetentní správou Hollandovy vlády pouze prohloubí. Ceny domů, které se nikdy opravdu po krizi nezkorigovaly, provedou labutí ponor, čímž rozbijí spotřebu a spotřebitelskou důvěru. Index CAC 40 se propadne o více než 40 procent oproti svým vysokým hodnotám z konce roku 2013, jelikož investoři zamíří do exilu.

10. ‚Křehká pětka‘ se propadne oproti USD o 25% Očekávané omezení tisku peněz v US povede k vyšším mezním nákladům kapitálu kvůli vzrůstu úrokových sazeb. To přivede země se zvyšujícím se deficitem na běžném účtu ke zranitelnosti zhoršující se chutí k riziku u části globálních investorů, tím by mohly být nakonec se svými měnami zahnány níže, zvláště proti US dolaru. Do této kategorie klademe pět zemí – Brazílii, Indii, Jižní Afriku, Indonésii a Turecko.

[/quote]

Zdroj: zerohedge.com