Ve středu skupina syrské Al-Kaiídy „Al-Nusra“ spolu se svými spojenci z Jund Al-Aqsa zahájila mohutný útok na strategické město Al-Si’in v provinci Hama. Už od včerejška probíhají intenzivní přestřelky mezi militanty a domobranou „Národních obranných sil“ (NDF). Toto je nejspíš první z mnoha útoků na město Al-Si’in. Toto město se stalo ohniskem jejich ofenzivy na Hama, protože má strategickou polohu 30 km západně od jediné zásobovací trasy syrské vlády do gubernie Aleppo, tj. od dálnice Khanasser.


Dále, pokud by Al-Si’in padl do rukou Jabbat Al-Nusra, tak tato teroristická organizace získá přístup ke dvěma hlavním silnicím vedoucím jak do okresu Hama, tak i Al-Salamiyah.

Podle těchto zpráv militanti stáhli další síly z plání Al-Ghab z proměnlivé bitvy o Jabal Al-Akrad (v kurdských horách) na severovýchodní venkov gubernie vnitřní Latakie. Jižní fronta tudíž předpokládá, že tam teď nastane klid.

Mezi tím „Gepardí síly“ Syrské arabské armády vedené plukovníkem Shady Isma’eelem po intenzivních bojích s ISIS vstoupily do města Sheikh Ahmad v předpolí vojenského letiště Kuweires. Domobrana NDF podporující SAA nedávno zabrala vesnici Tal Sab’een. Tato oblast je umístěna přibližně 4 km od tohoto letiště. SAA tudíž přes rozhodný odpor ISIS učinila jeden další krok k prolomení obležení letiště Kuweires.

Jinde zahájila ISIS ofenzivu na vnější perimetr vojenského letiště Deir Ez-zour, když zaútočila na jihovýchodní přístupy bráněné SAA. ISIS úspěšně prošla vnějším perimetrem a tlačila proti branám. Vypukly tam intenzivní boje.