Ve čtvrtek jsme se ptali, zda je Čína nachystána přidat se k Rusku a Íránu při podpoře Asadova režimu v Sýrii. Náš zájem přilákal pro-Asasovský Al-Masdar (citující nejmenovaného „vyššího důstojníka“ SSA), když říkal, že čínský „personál a letecká technika“ je připravena během týdnů dorazit. Pro nezasvěcené to vypadá, jako by to přicházelo takříkajíc jako blesk z jasného nebe. Avšak kdokoliv, kdo tento konflikt sledoval a ví trošku o globální rovnováze moci, si je vědom, že Peking občas svou podporu Damašku už vyjadřoval, zvláště zřejmé to bylo při hlasování veto proti rezoluci Rady bezpečnosti spolu s Ruskem, když tato chtěla konflikt v Sýrii předat Haagu. Čína na tomto zasedání 22. května 2014 řekla toto:


[quote align="center" color="#999999"]

Rada bezpečnosti teď už nějakou dobu vydržela s jednotným a koordinovaným úsilím v otázce Sýrie, a to díky úsilí členů Rady včetně Číny o řešení význačných obav všech stran. V době, kdy mezi jednotlivými stranami ohledně konceptu rezoluce existují vážně rozdělující hlediska, si myslíme, že by Rada měla pokračovat spíše v konzultacích, než s vynucováním hlasování o konceptu rezoluce, aby se tak zamezilo podvrácení jednoty Rady nebo aby nevznikly obstrukce při koordinaci a kooperaci u otázek jako je Sýrie a další vážné problémy. Čínský přístup bohužel výbor nepřevzal a Čína tudíž proti konceptu rezoluce hlasuje.[/quote]

Jinými slovy, Čína mohla vidět to „mene tekel“ varování na zdi, a stejně jako Rusko nebyla potěšena z toho, kam to vypadalo, že to směřuje. O trochu více než o rok později a Moskva v podstatě vyhlásila konec času na strategii využívání sunnitských extremistických skupiny k destabilizaci Asada, a vzhledem k tomu, co víme o úsilí Pekingu o projekci rostoucí čínské vojenské moci, tak bychom zrovna neměli být překvapeni, když uvidíme, že se v Latakii objeví i Čínská osvobozenecká armáda (PLA).

Aby to bylo jasnější, tak teď i ruská média říkají, že podle ruského senátora Igora Morozova se Peking rozhodl se k tomu boji přidat. Tady je to od Pravdy (z překladu):

[quote align="center" color="#999999"]

Podle ruského senátora Igora Morozova přijal Peking rozhodnutí zúčastnit se bojů s IS a vyslal k syrskému pobřeží svá plavidla. Igor Morozov, člen ruské federální Komise mezinárodních záležitostí tvrdil, že začne čínská vojenská operace proti teroristům IS.

„Je známo, že Čína se přidala k naší vojenské operaci v Sýrii, čínský křižník už vplul do Středozemního moře, následuje ho letadlová loď,“ řekl Morozov. Podle něj se může brzy k operaci vedené Ruskem proti teroristům IS přidat přes Hizballáh i Írán.

Ruská koalice v regionu tudíž získává půdu pod nohami a nejrozumnějším krokem USA by bylo se k ní připojit. Ač se postoje Moskvy a Washingtonu ohledně způsobů urovnání Syrského konfliktu liší, tak je stejně nízká účinnost aktivit americká koalice proti těmto teroristům zjevná. Islamisté během ní jen posílili své pozice.

Jak řekl Pravda.Ru Leonid Krutakov, nejvážnější konflikt současnosti probíhá zejména mezi Čínou a USA. Moskva by mohla podpořit kteroukoliv stranu, věří tento expert, a právě to na mnoho let změní světový řád.

[/quote]

Člověk by jasně mohl o tomto zdroji zde uvažovat, ale jak bylo uvedeno výše, pokud je Peking opravdu rozhodnut do této potyčky vstoupit, tak to bude v naprostém souladu s čínským postojem k Sýrii a i s touhou PLA zaujmout v mezinárodních záležitostech asertivnější roli.

Mezi tím to teď ale vypadá, že to samé rusko-íránské „sdružení“, které hraje v Sýrii kazisvěta, se chystá převzít boj proti ISIS i v Iráku, jelikož Bagdád teď uzavřel dohodu o oficiálním sdílení zpravodajství s Moskvou a Teheránem. Zde je to od CNN:

[quote align="center" color="#999999"]

Irák říká, že dosáhl dohody o sdílení zpravodajství s Ruskem, Íránem a Sýrií v boji proti militantům ISIS.

Sobotní oznámení iráckých ozbrojených sil citovalo „rostoucí obavy Ruska z tisíců ruských teroristů páchajících zločiny v řadách ISIS.“

Tyto zprávy přichází uprostřed amerických obav z nedávného ruského vojenského posilování v Sýrii a vypadají jako potvrzení amerických podezření na nějaký druh spolupráce mezi Bagdádem a Moskvou.[/quote]

Bylo by hrubou nedbalostí, kdybychom neupozornili na význam tohoto. Celá ta povídačka USA se rozpadá na kousky, jelikož Rusko s Íránem teď zahajují přetvoření toho ledabylého úsilí Západu o ohrazování ISIS na velice seriózní snahy o vymýcení této skupiny. Vzpomeňte si, že před jen o málo více než týdnem velitel sil Qud Qassem Soleimani v podstatě USA obvinil ze záměrného udržování této skupiny v chodu tak, aby tato skupina pokračovat v prosazování washingtonské geopolitické agendy službou jako destabilizující živel v Sýrii. Je to samozřejmě Soleimani, kdo velí šiítským milicím bojujícím s ISIS v Iráku. Teď to vypadá, že navíc ke spolupráci v Sýrii se mu podařilo pro Teherán zajistit i rusko-íránské partnerství i v iráckých operacích. Zde je hlásná trouba Republikánů Fox News:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruští, syrští a íránští vojenští velitelé v posledních dnech zřídili v Bagdádu koordinační buňku, aby začali spolupracovat s Íránem podporovanými šíitskými milicemi bojujícími s Islamistickým státem, zjistily Fox News.

Západní zpravodajské zdroje říkají, že v této koordinační buňce jsou nižší ruští generálové. Američtí činitelé říkají, že v tomto okamžiku není jasné, zda je do toho zapojena i irácká vláda.

Když jeden vyšší americký činitel popisoval příjezdy ruského vojenského personálu do Bagdádu, řekl: „Trousí se všude.“

Spolu s tím jak také USA bojují s Islamistickým státem, tak Obamova administrativa vyjádřila obavy, že ruské zapojení by mohlo mít přinejmenším v Sýrii destabilizující účinek.

Moskva ale posilovala vazby jak se syrskou vládou, tak s iráckou. V květnu odletěl do Moskvy na oficiální návštěvu irácký ministerský předseda Haider al-Abadi, aby prodiskutoval potenciální transfery ruských zbraní a sdílení zpravodajských kapacit stejně jako posílení bezpečnosti a vojenských schopností, uvádí prohlášení kanceláře iráckého ministerského předsedy z té doby.

Také velitel íránských sil Qud Qassem Soleimani zaletěl 22. září do Bagdádu. Sešel se s šíitskými milicemi podporovanými Íránem; zpravodajští činitelé věří, že se sešel i s Rusy.

[/quote]

A zde je ISW:

Situační práva z Iráku z 22.-25. září

Vypadá to, že se tu děje následující: Vladimir Putin využil jak boj proti ISIS, tak íránskou potřebu udržet regionální rovnováhu moci způsobem zvyšujícím ruský vliv na záležitosti Středního východu, což následně pomůže ochraně prosazování zájmů Gazpromu.

Díky nešikovné pozici, v níž se USA ocitly, když se v skrytu družily s různými sunnitskými extremistickými skupinami, je Washington ve všech směrech bezmocný proti postupu Putina, leda by se veřejnost náhle dověděla skutečnost, že boj s ruským obrozením a zabránění Íránu, aby rozšiřoval své zájmy, je daleko důležitější než boj s terorismem.

Krátce, Washington, co hrál nebezpečnou hru geopolitických šachů, prohrál a teď stojí před dvěma dost děsivými katastrofickými výsledky: 1) Čína si zařizuje v součinnosti s Ruskem a Íránem přítomnost na Středním východě, a 2) zažívá v podstatě odpadnutí Iráku, co se dává k silám Qud a nakonec k Ruské armádě.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]