Maďarsko zaujalo odvážný postoj k biotechnologickému gigantovi Monsanto a genetickým modifikacím zničením 1000 akrů kukuřice, u níž bylo zjištěno, že vyrostla z geneticky modifikovaných semen, tvrdí náměstek maďarského ministra pro rozvoj venkova Lajos Bognar. Na rozdíl od mnohých evropských zemí je Maďarsko národem, kde jsou geneticky modifikovaná (GM) semena zakázána. V podobném postoji ke GM ingrediencím schválilo i Peru 10-letý zákaz GM potravin.


Planetsave hlásí:

Téměř 1000 akrů kukuřice, u níž bylo po celém Maďarsku zjištěno, že vyrostla z geneticky modifikovaných semen, bylo zničeno, jak řekl náměstek ministra pro rozvoj venkova Lajos Bognar. GMO kukuřice byla zaorána, řekl Lajos Bognar, ani se se také ještě nemohl rozšířit její pyl, dodal.

Na rozdíl od několika členských států EU, jsou GMO semena v Maďarsku zakázána. Tyto kontroly budou pokračovat i přes skutečnost, že obchodníci s osivem jsou povinni zajistit, aby jejich produkty nebyly GMO, řekl Bognar.

Kontroloři našli během vyšetřování Monsanto produkty mezi pěstovanými semeny.

Volný pohyb zboží uvnitř EU znamená, že úřady nebudou vyšetřovat, jak se ta semena do Maďarska dostala, budou ale kontrolovat, kde lze takové zboží najít, řekl Bognar. Regionální veřejné rádio hlásilo, že do této záležitosti jsou zapojeny dvě největší mezinárodní společnosti produkující osivo a GMO už mohlo být vyseto na tisících hektarů v této zemi. Většina místních farmářů si stěžovala, když zjistili, že používají GMO osivo.

S tím, jak sezóna už probíhá, je příliš pozdě na vysetí nové setby, takže letošní úroda už byla ztracena.

A aby byly věci pro farmáře ještě horší, společnost distribuující tato semena v kraji Baranya je v likvidaci. Tudíž jakákoliv kompenzace, pokud bude mezinárodními producenty semen vyplacena, tak peníze se zaplatí především věřitelům této společnosti, spíše než oněm farmářům.

Další články k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: trueactivist.com