Vyberte si, co se vám hodí, tři dobré důvody k zinscenování „krachu“, z něhož tyje hrstka na úkor mnoha. Existuje téměř dojemná víra, že trhy jsou zmanipulované, když vyletí nahoru, ale nezmanipulované při krachu. Kdo ale říká, že tento krach nebyl zmanipulovaný? Pár věcí na tomto „krachu“ (11% pokles z největších výšin všech dob se teď kvalifikuje jako „krach“) zavání čertovina. 


Ukázka 1: Index turbulentnosti VIX vyletěl do výšin „jak při konci světa“, když S&P 500 spadl o relativně mírných 11%. VIX nad 50 je historicky spojován s poklesy o 20% nebo více – s dvojnásobkem současného propadu.

Když v roce 2008 vyletěl nad 50, tak trh skončil 57% poskokem a propadem. Teď je to krach.

Ukázka 2: VIX vyletěl a trh se propadl na konci týdne, kdy vypršely opce (OEX), aby se tak maximalizovaly útrapy většinových sázkařů. Obecně řečeno, OEX za týden jsou vsazeny. Výjimky jsou jen při blescích z jasného nebe, jako při kolapsu významné investiční banky.

Byla snad ta mírná devalvace čínského yuanu opravdu tak neočekávaná, uvážíme-li, že yuan je vázaný na US dolar, který za uplynulý rok vyrostl o 20%? Bohužel, tohle zavání čertovinou.

Ukázka 3: Když VIX v říjnu 2014 vyletěl nad 30, čímž signalizoval paniku, rozpoutaly Federální rezervy Bulladrovu pecku, tj. ochotu Fedu pustit se do stimulů ve formě kvantitativního uvolňování QE 4 (tisku peněz). Trhy se prudce obrátily a VIX kolaboval.

Teď VIX přeletěl 50 a Federální rezervy vydaly absurdní prohlášení, že na trhy akcií oni přeci nereagují. Tak co byla Bullardova pecka v říjnu 2014? Pouhá shoda okolností? To bohužel zavání čertovinou.

Proč by ale „někdo“ zrežíroval mini-krach a vyslal turbulentnost do výšin „konce světa“?

Tady je pár možností.

1. Šoková doktrína. Průlomová studie Naomi Klein o tom, jak vyfabrikovat krize, aby se zneužily k ospravedlnění další konsolidace moci – Šoková doktrína: Vzestup katastrofického kapitalismu – poskytuje návod, jak finanční krize připravují scénu pro politiky rozšíření moci centrálních a soukromých bank a různých hráčů státně-privátního sektoru.

Po výskoku VIX a náhlém krachu systém určitě vyměkne pro další politické sevření.

2. Zrežírovaný „krach“ nastaví nákupní příležitost pro insidery. Když je možnost snadno hrabat vzácná, tak co je lepšího než rychle srazit 10% v takovém zrežírovaném „krachu“, shrábnout akcie odhozené panikařícími sázkaři a blbouny cupitající za HFT vyděšené výskokem VIX „konce světa“ a pak odvratem „krachu“ s dalším kolem šťastných průpovídek.

3. Vyřizování konfliktů uvnitř Hlubokého státu. Už roky v různých kontextech píšu o Hlubokém státu:

Aniž bych zacházel do podrobností, které by si zasloužily vlastní esej, můžeme spekulovat, že klíčová mocenská centra jsou s Hlubokým státem v hlubokém názorovém rozkolu ohledně Imperiálních priorit.

Jeden celek režisérů moci vytroubil finanční krizi (tj. šikovný „krach“), aby donutil oponující mocenské centrum odkrýt karty. Jak už jsem spekuloval před tím, vzestup US dolaru je pro Wall Street a jeho aparátčíky klatba, zatímco je vzestup USD ty sledující dlouhodobé strategičtější záměry hegemonie dolaru mňoukáním kočky.

Vyberte si z toho – jsou tu tři dobré důvody k zrežírování „krachu“, z něhož tyje hrstka na úkor mnoha.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com