Ve scéně připomínající ty ze Středního východu, byl na Stockholmském předměstí Tumba v pátek v noci vržen ruční granát, potvrdil novinám Nyheter Idag policejní zdroj. Nebýt toho, že policejní mikrobus má zodolněnou konstrukci, bylo by nejspíš touto explozí zabito několik policistů, řekl zdroj. Nejdříve byli v pátek kolem půlnoci policisté v Tumbale kamenováni asi 10-20 imigranty, pak byla terčem útoku Molotovovým koktejlem policejní stanice v centru Tumbaly. Asi o hodinu později vybuchlo silné výbušné zařízení u policejního mikrobusu v Tumbale, a v tom seděli čtyři policisté.


– Neznám podrobnosti, ale toto vozidlo bylo nějak poškozeno střepinami, řekl v pátek Fria Tider Lars Byström ze Stockholmské policie.

Teď už jeden policejní zdroj řekl, že šlo o ruční granát vržený na tento policejní mikrobus.

– Jsem si celkem jist, že to byl ruční granát. Jsou tam nejen stovky poškození střepinami, ale i další doklady naznačující, že to byl ruční granát, vysvětluje policejní zdroj Nyheter Idag.

Díky odolné konstrukci tohoto policejního mikrobusu, což byl 4,6 tunový Ford Tristar, přežili ti čtyři policisté bez fyzického zranění.

– Kdyby to bylo jiné auto, tak bychom teď měli s nejvyšší pravděpodobností pár mrtvých kolegů, říká policejní zdroj.

Vyšetřování tohoto granátového útoku proti policejnímu mikrobusu má v rámci policie zvláštní prioritu a šetří se jako pokus o vraždu.

– Nyní to vyšetřují specialisté, říká Lars Bystöm.

Švédské policejní úřady dosud oficiálně nepotvrdily, že to, co hodili na policejní mikrobus, byl ruční granát.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: speisa.com