Spojené státy mají strach z toho, že nezávislá politika Ruska je zbaví vedoucího postavení ve světě, prohlásil americký politolog Paul Craig Roberts v interview pro Press TV. Dříve už americký generál Joseph Votel prohlásil, že „akce Ruska znamenají největší dlouhodobou hrozbu pro národní bezpečnost USA". Státy, které označují Rusko za hrozbu, tak poskytují obyvatelům důvod k tomu, aby si mysleli, že Rusko může Spojeným státům zasadit jaderný úder, podotýká Roberts.


„A tak se rodí strach, kterého může Washington využít k realizaci svých plánů", tvrdí Roberts.

Podle slov politologa už ve skutečnosti nejsou pro Spojené státy hrozbou jaderné zbraně, ale nezávislý zahraničněpolitický kurs Kremlu.

„USA se dostaly k bodu, kdy jim už nestačí energie na to, aby si dokázaly udržet status jediné supervelmoci, který je pro Spojené státy tak nezbytný, proto je zem s nezávislou zahraniční politikou označována za nepřítele nebo hrozbu", soudí Roberts.

Na jedné straně to, že se Rusko stává „nezbytným nepřítelem", ospravedlňuje rozsáhlé výdaje na vojensko-politický komplex USA v období hospodářských těžkostí. Na druhé straně musí Spojené státy bránit Rusku v omezování amerického vedoucího postavení, jak tomu bylo v případě se Sýrií a Íránem, proto využívají Evropy k realizaci sankční politiky vůči Moskvě.

„Rusko dokázalo, že může zmařit plány Washingtonu a zablokovat iniciativu americké zahraniční politiky a kromě toho vnutit Američanům jiný akční plán. A to je pro Washington prostě nesnesitelné", soudí Roberts.

Zdroj: sputniknews.com