Příčinou havárie malajsijského boeingu na Ukrajině se stala protiletadlová řízená raketa, míní poradce generálního konstruktéra koncernu Almaz-Antej Michail Malyševskij. Jestliže byl Boeing na Ukrajině sestřelen z Buku, pak pouze z Buku M1, který má Ukrajina, prohlásil poradce hlavního konstruktéra koncernu PVO Almaz-Antej Michail Malyševskij. „Po rozboru vnějšího pláště letadla byl proveden rozbor všech typů raket, které vyráběly všechny podniky koncernu, a byl vyvozen závěr, že nejpravděpodobnějším typem rakety je Buk-M1", řekl Malyševskij.


Raketa, kterou sestřelili boeing u Doněcku, se v Rusku nevyrábí od roku 1999, prohlásil šéf koncernu Almaz-Antej Jan Novikov .

„Po roce 1999 se raketa, kterou bylo sestřeleno letadlo MH17, nevyráběla. Znamená to, že ani koncern, ani jeho podniky nemohly dodat tyto rakety nikomu", řekl Novikov.

„Současně máme k dispozici nezvratné důkazy toho, že podobné typy raket se nacházejí ve výzbroji ukrajinských ozbrojených sil. V roce 2005 prováděl koncern předsmluvní propracování prodloužení termínu provozu daných raket na Ukrajině. V té době činil jejich počet v ozbrojených silách Ukrajiny 991 kusů", zdůraznil šéf koncernu. Experti koncernu rovněž popřeli verzi o tom, že letadlo mohli sestřelit domobranci.

„Rozbor ukazuje, že raketa mohla být odpálena pouze z oblasti ležící jižně od obce Zaroščenskoje (kontrolované příslušníky kyjevských silových složek)", řekl Michail Malyševskij.

Koncern ale nevylučuje pravděpodobnost toho, že malajsijský boeing mohlo na Ukrajině sestřelit jiné letadlo.

„Kvůli čistotě experimentu nebudeme vylučovat ani jiné verze, jestliže ale bylo letadlo sestřeleno z protiletadlového komplexu, pak je to pouze Buk-M1 (který je ve výzbroji Ukrajiny)“, sdělil v úterý novinářům šéf koncernu Jan Novikov.

Dopravní Boeing 777 malajsijské letecké společnosti Malaysia Airlines (Amsterodam-Kuala Lumpur) se zřítil 17. července loňského roku v Doněcké oblasti. Na jeho palubě bylo 298 lidí, včetně 192 občanů Nizozemí, všichni zahynuli.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com