Tým australských vědců přišel s novou neinvazivní ultrazvukovou technologií, která napomáhá odstraňovat toxický povrch a poškození z nervových buněk, jenž mají za následek propuknutí Alzheimerovy choroby. Pokud patříte do skupiny milionů lidí, kteří vidí tuto nemoc u svých nejbližších, pak víte, jak je to těžké sledovat úpadek jejich paměti během krátké chvíle. Po celá léta vědci pracovali na tom najít léčbu této neuro-degenerativní choroby, avšak bez úspěchu. Tým vědců z Queensland Brain Institute našli, jak úspěšně zvrátit proces spojený s prvotní fází této nemoci, a tyto výsledky publikovali v časopise Science Translational Medicine.


Tato revoluční technika využívá terapeutického ultrazvuku, který neinvazivně vysílá zvukové vlny do mozkové tkáně.  Tyto vlny jemně otevřou hematoencefalickou bariéru, jenž chrání mozek proti bakteriím a stimulují jeho mikroglie k aktivaci.


Mikroglie jsou v podstatě buňky, které odstraňují toxiny způsobující symptomy Alzheimeru.

Tým tuto technologii testoval na krysách se 75% úspěšností. Navíc s nulovým poškozením mozku. Skupina vědců plánuje testování na zvířatech „vyšší úrovně“ (např. ovce) a doufá, že pokusy na lidských pacientech by mohly započít v r. 2017.

Tento nový typ technologie by mohl znamenat velký průlom v léčbě Alzheimerovy choroby. Mohl by tento výzkum vést i k rozšíření mozkové kapacity a zlepšení funkčnosti mozku u starší populace? Tyto otázky budou zodpovězeny s dalším výzkumem.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: ce.com