Podle informací z médií bylo do kyrgyzského hlavního města Biškeku dopraveno přes 150 tun neznámého nákladu se statusem „diplomatická pošta“, určeného pro velvyslanectví Spojených států v Kyrgyzstánu. Velvyslanectví USA tuto zprávu nekomentuje. Jak oznámila ve středu Kyrgyzská telegrafní agentura (KirTAG) s odvoláním na kyrgyzské noviny Spis číslo…, dopravila ukrajinská letecká společnost Avialinii Antonova do Biškeku přes 150 tun neznámého nákladu se statusem „diplomatické pošty", určeného pro velvyslanectví USA v Kyrgyzstánu.


[quote align="center" color="#999999"]

„Žádné komentáře nebudou", oznámili RIA Novosti v tiskové službě velvyslanectví USA v Biškeku.[/quote]

Agentura KirTAG píše, že dopravní letadlo AN-124 (Ruslan) přistálo celkem dvakrát — 28. a 30. března na mezinárodním letišti Biškeku Manasu. Pokaždé přiletělo z hlavního města SAE Abú Dhabí. 28. března přivezlo sedm kontejnerů o celkové váze přes 78 tun a 30. března 5 kontejnerů o celkové váze téměř 74 tuny. Takže za dva dny bylo na americkou ambasádu dopraveno 12 kontejnerů o celkové váze téměř 152 tuny.

Náklad měl v obou případech status „diplomatické pošty", tudíž nemohl být zkontrolován kyrgyzskou stranou. Doprovázelo ho několik lidí a přebíralo 14 pracovníků amerického velvyslanectví.

Podobné „diplomatické náklady" dostávalo na samém začátku událostí na Ukrajině v listopadu roku 2013 i velvyslanectví USA v Kyjevě, dopravovala je sem vojenská dopravní letadla vojenského letectva USA. Ukrajinská bezpečnostní služba tehdy zjistila, že náklad tvořily bedny se 60 miliony dolarů v bankovkách malé hodnoty. Později se na náměstí Nezávislosti objevily novoučké bankovky v hodnotě 20, 50 a 100 dolarů.

V únoru zavítal do Biškeku chargé d´affaires USA Richard Miles, kterému říkají média „génius barevných revolucí". Byl například velvyslancem Spojených států v Gruzii od dubna roku 2002 do srpna roku 2005, právě v době, kdy tam došlo ke státnímu převratu, který dostal název „revoluce růží".

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  cz.sputniknews.com