Turecká vláda zakázala odkudkoliv ze země přístup na webovou stránku francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo spolu s dalšími desítkami tisíc stránek. Hurriyet Daily News říká, že celkový počet zablokovaných stránek dosahuje 68 000. Tyto francouzské provokatéry vykopli z tureckého Internetu díky TIB – Tureckému telekomunikačnímu direktorátu, který požádal ankarský občansko-právní smírčí soud Golbasi, aby intervenoval. „Tento výnos uvaluje plošný zákaz na webové stránky Charlie Hebdo i první turecké asociace ateistů, přičemž blokuje i osobní webové stránky Ekşi Sözlük (Zahořklý slovník) a İnci Sözlük (Perlový slovník), dvě nesmírně populární fóra, stejně jako zpravodajskou webovou stránku T24, která nedávno publikovala kontroverzní karikatury Charlie Hebdo,“ hlásí Daily News.


„Tento soud uvalil sankce na celkem 49 webových stránek s výnosem, že tyto se dopouští „potupení náboženských hodnot lidu,“ vysvětluje Daily News. „TBI ve svém trestním oznámení tvrdil, že ‚jejich urážky náboženských a svatých hodnot by mohly být přečinem proti veřejnému pořádku.‘ Vynutil si tak 3. března výnos soudu pro mnohé z cílových webových stránek, i když u mnohých dalších proběhly tyto akce rychleji.“

Tohle všechno však spadá do té „osvícenější“ strany spektra kontroly projevu v islámu, protože přinejmenším probíhají úkony slyšení u soudu a jediné, co dělají, je blokování webových stránek, místo aby uvrhovali lidi do žalářů nebo porcovali kousky jejich anatomie. Ti ateisté, kteří také spadli do tohoto výnosu, vypadají, že jsou trochu otřesení a žasnou, protože jim není moc jasné, jak by jejich on-line aktivity mohly být považovány za rouhání. „Neřekli nám, čeho špatného jsme se podle zákona dopustili. Podívejte se prosím a řekněte nám, co jsme udělali špatně?“ prosil Onur Romano z Ateistické asociace.

Pokud by vás zajímaly nejčastější zdroje on-line „rouhání“, tak turecká vláda před časem zkoušela vydíráním přimět Facebook a Twitter, aby se podvolily jejich předpisům o správné mluvě, aniž by se s tím tahali k soudu. Ale po letech pokusů zakazovat Twitter, se nakonec letos i president Recep Tayyip Erdogan na regulovanou tureckou verzi Twitteru přihlásil, ale není na tomto médiu moc aktivní.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com, reformy.cz