Zakladatel skepticismu Michael Shermer svědkem paranormální událostiMichael Shermer je jeden z nejrespektovanějších mužů ve svém oboru. Je vydavatelem magazínu “Sceptic“, měsíčně přispívá do “Scientific American“ anebo na Time.com. Jde o velmi skeptického a vědecky orientovaného muže, který se až do této chvíle nesetkal s paranormálním jevem. „Zrovna jsem byl svědkem něčeho tak mysteriózního, že to hodně otřáslo mým skepticismem.“ Michael Shermer


 

Změna perspektivy

Ještě v roce 2006 byl Shermer velmi skeptickým, až blahosklonným člověkem. I tak ale jeho názory stály občas za to. I když si většinou dělal srandu z „divných“ teorií, některé jeho poznámky poskytly jiný úhel pohledu na to, proč nějaké věci vnímáme určitým způsobem.

Například se vysmívá teorii UFO a prohlašuje, že je velice nepravděpodobné, že by něco takového existovalo. Možná že jenom neviděl ta kvanta důkazů?

Obecně je důležité držet se racionálního a vědeckého pohledu na věc, pokud chceme učinit nějaký objev. Není špatné být skeptický, ale je špatné mít uzavřenou mysl a nepřipouštět žádné jiné možnosti. Měli bychom být otevření novým věcem.

Z jeho projevu je mi jasné, proč hodně skeptiků není skromných a myslí si, že jsou nadřazeni nad těmi, kteří nesdílí jejich víru. Avšak po jeho poslední zkušenosti možná Michael změní pohled na některá prohlášení, která během své kariéry prohlásil.

 

Michaelův nedávný zážitek

Zde je jeho článek napsaný pro “Scientific American“:

„Ona událost se stala 25. června 2014. Tento den jsem si vzal Jennifer Graf z Kölnu v Německu. Byla vychována její maminkou a dědečkem Walterem, což byl její nejbližší mužský vzor poté, co jí v 16 letech zemřel otec. Ještě před svatbou, během stěhování jejích věcí ke mně domů se bohužel velká většina rozbila anebo ztratila. Jednou z mála věcí, co vůbec dorazily, bylo rádio Philips 070 z r. 1978, které jsem se rozhodl opravit. Vyměnil jsem mu baterie, otevřel ho a snažil se ho opravit. Nic nefungovalo. Dokonce ani snaha obnovit jeho funkčnost úderem o zem. A tak jsme to vzdali a dali zpět do naší komody v ložnici.

O tři měsíce později se konala svatba. Pro Jennifer to bylo těžké, protože se vdávala 9000 km daleko od její rodiny, přátel a domova. Moc si přála, aby ji dědeček doprovodil k oltáři. Pošeptala mi, že se mnou chce mluvit o samotě, a tak jsme se ostatním omluvili a vrátili jsme se do domu. Z naší ložnice se ozývala hudba. Neměli jsme tam žádné přehrávací zařízení, a tak jsme hledali notebooky nebo iPhony, ale nic.

‚Nemůže to být to, co si myslím, že ne?‘ řekla s vyděšeným výrazem ve tváři. Otevřela komodu a vyndala dědečkovo rádio, odkud se linula romantická melodie. ‚Můj dědeček je tu s námi,‘ řekla Jennifer v slzách, ‚nejsem tu sama.‘

Druhý den rádio přestalo hrát a už se zase nikdy nerozběhlo.

 

Otevřete svou mysl

Vzhledem k tomu, že Michael nyní poprvé zažil něco, co nemůže nijak racionálně vysvětlit, mohl by teď už lépe porozumět lidem, kteří v něco věří.

Někdy je jednodušší se nezúčastňovat, stát stranou a být skeptický vůči zážitkům, které potkaly ostatní. Dnes je dokonce moderní a „cool“ mít na všechno nějaké racionální a „inteligentní“ vysvětlení. Jak už bylo jednou zmíněno, není špatné být skeptický, ale je důležité nechat svou mysl otevřenou a hned něco neodsuzovat jako nemožné nebo špatné. Pokud to totiž uděláme, uzavíráme tak před námi spoustu možností.

Myslím, že je to velmi zajímavé, že i Michael zažil něco „nadpřirozeného“. Cítím, že zažíváme něco jako transformaci vědomí, která ovlivní náš pohled na mnoho aspektů života.

Shermer zakončil svůj článek takto:

[quote align="center" color="#999999"]

„Emoční interpretace takové události jí samozřejmě také přičítá body. Ale měli bychom si udržovat otevřenou mysl a nezavírat dveře vnímání něčeho nového, co nám umožní divit se něčemu mysterióznímu.“ [/quote]

Na závěr jeden z komentářů:

[quote align="center" color="#999999"]

„Michaeli,musel jsem se stydět, když jsem četl váš závěr. Čemu máme otevřít svou mysl? Tomu, že mrtvý dědeček Jennifer spravil rádio? Věděl vůbec něco o rádiích? Nenašel by si mrtvý lepší způsob jak komunikovat se světem živých? Myslím, že byste měl radši najmout odborníka, co se vám podívá, co s tím rádiem je.

S pozdravem

Mark [/quote]

“Stydět? Proč? Protože jeden z největších skeptiků na světě se najednou otevřel možnosti, že existuje něco silnějšího než my?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: c-e.com