Sankce vůči Rusku mohou být zrušeny, pokud na východě Ukrajiny bude dlouhodobé příměří. Prohlásil to americký prezident Barack Obama po skončení summitu NATO ve Walesu. Podle jeho slov může dohoda o zastavení palby na Ukrajině, která byla podepsaná v Minsku, pomoci k dosažení míru. Ale pouze tehdy pokud bude vyplněna. Obama je přesvědčen, že nyní domobrana na jihovýchodě Ukrajiny "musí splnit své závazky."


Přitom neuvedl, že podepsanou dohodu musí splnit i kyjevská vláda.

Americký prezident potvrdil, že NATO a USA budou i nadále vojensky působit v baltském a černomořském regionu.

Členové EU se v průběhu tří dní rozhodnou o zavedení nových sankcí vůči Rusku.  Prohlásil to v pátek italský předseda vlády Matteo Renzi na tiskové konferenci.

Šéf italské vlády uvítal dohodu mezi ukrajinskou vládou a domobranou o zastavení palby. Podle jeho slov zrušení nebo pozastavení sankcí vůči Rusku závisí na tom, jak se budou plnit body v Minsku podepsané dohody. 

Moskva doufá, že Evropská unie vezme na vědomí minskou dohodu o zastavení palby mezi ukrajinskou armádou a domobranou při rozhodování o sankcích. Prohlásil to stálý zástupce Ruska při EU Vladimir Čižov.

V pátek v hlavním městě Běloruska kontaktní skupina podepsala protokol o okamžitém zastavení palby na Ukrajině počínaje 18. hodinou místního času.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru