Více než 40 milionů lidí po celém světě je vyháněno ze svých domovů a nezbývá jim nic jiného než si najít úkryt v cizí zemi. Pokud mají štěstí, mohou najít skrýš nebo stan, ale jejich kvalita života zůstává stále žalostná. A proto se jordánsko-kanadská architektka a designérka Abeer Seikaly rozhodla, že nevrhne úplně nový druh přístřešku. Takový, který umožní uprchlíkům důstojně začít nový život. Seikaly, současně žijící v Ammanu, Jordánsko, je tak odhodlaná navrhnout obydlí pro uprychlíky zejména z toho důvodu, že její jordánští předkové žili nomádským životem v pouštních přístřešcích po celá staletí.


„Přesun lidí po celém světě vedl k objevení nových území a vytvoření nových komunit cizích lidí postupně se formující ve vesnice, města a národy,” píše Seikaly ve svém návrhu projektu. „Najít zlatou střední cestu mezi objevováním a usazením se, pohybem a klidem je podstatou toho být člověkem.”

Bohužel v současnosti migrace už není ve většině případů dobrovolná, neboť války či klimatické změny nutí člověka opustit svůj domov – většinou pouze s malým množstvím prostředků. Tyto sklápěcí přístřešky, jejichž funkčnost je dokázána, by uprchlíkům umožnily nést si s sebou své domovy.

Postavené ze stavebního proutěného materiálu, který „stírá“ rozdíl mezi konstrukcí a materiálem, obydlí umožňuje vytvořit soukromý prostor a zároveň je vhodné k mobilitě. Je rovněž vybaveno základním zařízením pro moderní život včetně vody a obnovitelné elektřiny.

Vnější obal je pokryt solárními panely, které absorbují sluneční energii, která je přeměněna na elektřinu, zatímco vnitřní obal slouží jako úložný prostor – zejména jeho dolní polovina. Na vrchu je navíc jímka na vodu, která umožňuje dát si rychlou sprchu. Voda do jímky vystoupá pomocí termosifonového systému a odtokový systém zase zabraňuje zaplavení obydlí.

Dobře ventilovaný a osvětlený přístřešek se přes léto otvírá a zavírá během zimy. Co je ale vůbec nejdůležitější, je to, že uprchlíkům poskytne pocit bezpečí a domova.

„Tento lehký a mobilní stavební prostředek by mohl pomoci lidem v nouzi dát si svůj život opět dohromady a fyzicky vybudovat prostředí, které by bylo jak nové, tak i známé, přechodné, privátní, ale zároveň propojené,“ říká Seikaly.

„V takovém prostoru uprchlíci najdou místo, kde si odpočinou od svých problémů, místo, kde mohou začít nový život, kde si vybudují svůj domov.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: themindunleashed.org