Na straně Kyjeva bojují v silové operaci na východě Ukrajiny bataliony Azov a Donbas, příslušníci Pravého sektoru. Proč jim říkají neofašisté, pochopíte, když si všimnete, jak vypadá jejich symbolika. Kyjevské úřady pořádají od dubna na východě Ukrajiny silovou operaci proti obyvatelům regionu nespokojeným s únorovým státním převratem. Na straně Kyjeva bojují speciální bataliony Azov a Donbas a členové radikálního hnutí Pravý sektor. Ukrajinským vlastencům často říkají neofašisté. Proč je tomu tak, snadno pochopíte, když si všimnete jejich symboliky.


Batalion Azov byl vytvořen v květnu roku 2014, Podívejte se na výložky jeho příslušníků.

Znak v popředí, to je runový symbol Wolfsangel, pohanský amulet „vlčí hák“. Svého času byl součástí symboliky některých jednotek Waffen-SS, například divize Das Reich.

Na automobilu vidíte symbol 2. tankové divize SS Das Reich.

Batalion Donbas byl vytvořen v dubnu roku 2014, aby čelil přívržencům Doněcké lidové republiky.

Příslušníci batalionu Donbas

Základem symbolu batalionu Donbas je trojzubec stylizovaný jako převrácený nacistický orel s napůl složenými křídly.

Podobný symbol používal wehrmacht od roku 1935

Pravý sektor je sdružením radikálních nacionalistických organizací Ukrajiny, které byly zapojeny do prvních protestů Euromajdanu v listopadu roku 2013. Iniciátorem založení tohoto hnutí se stala všeukrajinská organizace Trizub (Trojzubec) Stěpana Bandery.

Letos v květnu podpálili extremisté z radikálního Pravého sektoru a jejich stoupenci během střetů v Oděse budovu Domu odborů. V důsledku požáru zahynuly desítky aktivistů antimajdanu.

Pravý sektor

Stoupenci Euromajdanu aktivně používali heslo Sláva Ukrajině! a odpověď na ně znějící Hrdinům sláva! Toto heslo vzniklo za druhé světové války jako pozdrav členů organizace ukrajinských nacionalistů, v jejímž čele stál Stěpan Bandera.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru