Celkově začíná být čím dál jasnější, že ta široce publikovaná ofenziva na Doněck opravdu podle očekávání nepřinesla ani ň. Ukrajinské ozbrojené síly už na to nemají sílu. Jednoduše jim došel dech. A to je všechno. Síly Junty se navíc potýkají s několika souběžně probíhajícími katastrofami v místním měřítku, které by mohly přerůst do neúspěchů svou povahou operačně taktických, a pak i do strategických porážek.


Mapa bojů v Novorossii, 6-15. srpen, 2014

Doněcká lidová republika DLR:

Oblast Saur-Mogila

11. srpna 2014 začala protiofenziva sil DLR, v jejímž důsledku armáda DLR získala 12. srpna 2014 kontrolu nad Stěpanovkou a pak i ráno 13. srpna 2014 nad Marinovkou. Kontrolní stanoviště pohraničního přechodu Marinovka bylo obsazeno 13. srpna 2014 odpoledne. Tímto se vytvořil Jižní kotel 2.0. V důsledku toho se ocitly tři další obrněné a tankové skupiny Ukrajinských ozbrojených sil v obklíčení. Ač ve dnech 13. – 14. srpna 2014 na Stěpanovku síly Junty zoufale útočily, což vedlo 13. – 14. srpna k těžkým bojům na kraji této vesnice i v samotném sídlišti, tak to nakonec vedlo k úplnému odražení útočného seskupení. Prozatím se roztrubovaná důležitost Sau-Mogily jeví tak, že Ukrajinské armádě neposkytuje žádnou zvláštní útěchu. Naznačuje to, že ta bombastická reklama uchvácení této strategické výšiny není nic než propagandistický tah, který je od Junty ekvivalentem někdejší instalace vlajky Nacistického Německa na horu Elbrus v roce 1942.

Sněžnoje-Mjusinsk-Krasnij Luč (DLR+LLR)

Situace je pod úplnou kontrolou Milice. Ač seskupení nepřítele ještě úplně neztratilo svou bojeschopnost, bylo již Milicí rozděleno na části a bojuje v defenzivě. Uvážíme-li důležitost blízké silniční křižovatky pro komunikační linie mezi těmito republikami a Ruskem, tak se ze zneškodnění tohoto nepřátelského seskupení stala priorita. Kontrola nad Mjusinskem byla už plně obnovena. Už i Krasnij Luč je pevně v rukou Milice.

Jižně od Doněcka

V posledních několika dnech probíhaly zarputilé bitvy v Ilovajské oblasti. Důležitost tohoto regionu spočívá v tom, že je to šikovný odrazový můstek k útoku do zad seskupení Ukrajinských sil u Amrosjevky. Na druhou stranu i Junta uvažuje o ofenzivě zaměřené na obklíčení Doněcka, k níž by rovněž potřebovala toto město získat. A proto Armáda DLR bojuje, aby ji za každou cenu udržela. A nejenže uspěla, nýbrž i porazila postupující nepřátelské seskupení. V nedávných dnech byl v celé této oblasti nepřítel zahnán zpět a v posledním dnu se neprojevily žádné známky aktivity. Vypadá to, že Junta je už unavená, její zálohy směřují k frontě (ty, co jsou k dispozici, budou nejspíš znovu nasazeny ve snaze odblokovat Jižní kotel a uvolnit jej, tím ale otvírají Armádě DLR několik důležitých příležitostí).

Západně od Doněcka

Kromě zničení autobusu blbců, který vezl militanty Pravého sektoru, se tu nestalo nic. Obecně je na této části fronty přestávka.

Severně od Doněcka, Gorlovka, Debalcevo

Během všech předchozích dnů tu probíhaly urputné bitvy. Nejdříve došlo k útokům Kyjevských sil na Nižnuju Krynku, tj. na propojku Armády DLR mezi Gorlovkou a Jasinovatajou. Současně s tím následoval druhý úder z Dělbacova na Uglegorsk. Tato část operace se zaměřovala na obklíčení a odříznutí seskupení Armády DLR v oblasti Doněck-Makejevka-Gorlovka. V důsledku nepostačujících vojenských sil tahle operace uvázla, aniž by dosáhla svých cílů. Včera Armáda DLR spustila svou protiofenzivu. Jasinovataja je opět pod kontrolou DLR. Rozvoj této ofenzivy ve směru Pantělejmonovka odřízne útočnou skupinu nepřítele od zbytku jeho sil. Nepřítel u Gorlovky ztratil tucty obrněných vozidel, čímž v podstatě přišel o svou útočnou schopnost. Navíc svou ofenzivu do zad Dělbaceva zahájilo seskupení z Mozgovoje. Dnes ráno probíhaly boje na okraji tohoto města. Juntě hrozí, že ztrátou Dělbaceva se vytvoří zase další kotel. Současně s tím se tu bitevní pole radikálně transformuje. Junta už nepostupuje, nýbrž spíše dělá, co může, aby neskončila v obklíčení v novém kotli.

Luganská lidová republika LLR

Jižně od Luganska

Ruský humanitární konvoj toto nepřátelství probudil z hibernace i na této frontě. Cíl vykolejit tento konvoj podnítil vedení Junty, aby zorganizovalo útok na Novosvětlavku-Chryaščevatoje. Cílem zde je odříznout zbývající otevřenou cestu, která by umožnila zásobování posádky Luganska. Počáteční úspěch (způsobený překvapivostí útoku) byl obrácen v naprostý krach. Jelikož dnes ráno byly jednotky batalionu Aidar rozdrceny v oblasti Chrjaščevotoje (Junta přiznala 22 mrtvých a 36 raněných). V oblasti Novosvětlovky jednotky Ukrajinských ozbrojených sil (obnášející tankovou rotu a motostřeleckou rotu) utrpěly vážné ztráty (se ztrátou poloviny tanků). Zrovna teď pomocí dělostřelectva provádí Armáda LLR vyřazování a zneškodňování těchto zakopaných jednotek. Jeden až dva dny bude to tu všechno vyřízené.

Na závěr

Ať má člověk, jaký chce, přístup k posledním rezignacím (Strelkov, Bolotov), tak ale … bylo to po těchto rezignací, když se vytvořil generální štáb Ozbrojených sil Milice, takže teď už to lze nazývat řádnou armádou. Je tomu tak proto, že ústřední velitelství bylo tou věcí, která Milici chyběla, aby právě tak fungovala. V důsledku toho začíná už být zjevná míra koordinace. Navíc tím, že vedení republik dostává čistě ukrajinské vzezření, poskytla tato transformace Armádě Jihovýchodu schopnost zahájit akce i mimo hranic samotných těchto republik. A to ne jen vojenských, ale i takových, co mají politické cíle. Centralizace vojenského velení rovněž odstraní zbytky Machnovismu, který toto hnutí diskreditoval. A tak v důsledku toho všeho se rychle blíží radikální obrat ve válce. Je to už vidět i pouhým okem.

Když je řeč o silách Junty, tak se čím dále více přestávají objevovat jména útvarů pravidelných Ukrajinských ozbrojených sil, která jsme vídávali blyštět se při jejich briefingách, nýbrž se objevují spíše jména militarizovaných batalionů. To je v přímém důsledku ztrát, které vojska Junty v posledních několika týdnech utrpěla, což vedlo k tomu, že jednotky druhé linie přechází do čela fronty. Tahle nucená transformace okamžitě zvýšila ztráty ukrajinských úderných uskupení (např. o tom hodně vypovídá Ilovajsk). Jinými slovy většina bitevních jednotek Junty byla buď už vyhlazena (72., 79., 51. a části 24. Brigády) nebo jsou v současnosti zablokované v nějakých kotlích (80., 95., 30. a části 24. Brigády). Spolu s tím ty militarizované bataliony, na kterých to zůstalo, aby ony držely frontu, nesnesou srovnání s pravidelnou armádou, a to nevynahradí ani veškeré to jejich patriotické nadšení. Jinými slovy na frontě pozorujeme vyrovnání sil, nejen z hlediska množství (zvláště v bojové technice), ale z hlediska kvality (a z hlediska kvality už má Armáda Jihovýchodu znatelnou převahu).

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: vineyardsaker.com