Střední východ zase hoří: nejdříve to byl fascinující vzestup brutálního výhonky Al-Káidy ISIS s vytvořením svého vlastního Kalifátu v severním Iráku a během procesu zabírání třetiny syrského území stejně jako veškerých jejích ropných infrastruktur. Pak poslední díl konfliktu Izrael versus Gaza, který si prozatím vyžádal přes 1000 životů a zatahuje do toho i téměř všechny sousedy. A třešničkou na vršku je to, že „osvobození“ Libye provedené USA už uzavřelo úplný kruh, jelikož tato země teď zažívá jednu z nejhorších křečí násilností od svržení Kaddáfího. Konečný výsledek: téměř dva roky po smrtonosném útoku na americké zastupitelství v Benghází USA před chvilkou zase jednou svou ambasádu v Libyi zavírá, tentokrát v Tripolisu, spolu i s evakuací více než 150 Američanů do Tuniska.


K tomuto došlo jen 24 hodin poté, co se americký ministr zahraničí do Egypta doslova vkradl zadními vrátky, aby tam ujišťoval, že mír a stabilita je pro tento region už za rohem.

Od NBC:

[quote align="center" color="#999999"]

Z ambasády v Tripolisu v Libyi bylo evakuováno více než 150 Američanů, jelikož se tu roztáčí spirála násilností zamřených proti libyjské vládě. „USA se takto rozhodly kvůli bezuzdnému řádění milicí, k němuž dochází zvláště kolem ambasády … a ty představují pro náš personál skutečné riziko,“ řekl reportérům během cesty do Francie ministr zahraničí John Kerry.

Američtí činitelé řekli NBC News, že areál ambasády v sobotu opustilo 158 Američanů včetně 80 těžce vyzbrojených amerických Mariňáků v karavaně SUV a autobusů a vyrazili na západ do sousedního Tuniska. Tato karavana byla kromě Mariňáků, kteří byli rovněž bezpečnostní silou této ambasády, chráněna i shora americkými tryskovými bitevníky F-16 i neozbrojenými drony, které této skupině během cesty dělaly stín.

Nejméně dvě americké válečné lodi, torpédoborec USS Ross s řízenými střelami a křižník USS Vella Gulf s řízenými střelami se držely poblíž ve Středozemním moři pro případ, že by bylo zapotřebí doplňkové vojenské ochrany, řekli tito činitelé NBC News.

Ač to vypadá, že neexistuje žádná přímá hrozba útoku na ambasádu, tak nárůst násilností v Libyi v poslední době bránil dodávkám potravin a dalších životně důležitých zásob na ambasádu po silnicích převážně kontrolovaných nebo ohrožovaných silami militantních rebelů, řekli tito činitelé. [/quote]

Ač to není třeba připomínat, CBS to nicméně dělá, když říká, že „tento krok je už podruhé za něco málo více než tři roky, kdy Washington zavřel svou ambasádu v Libyi. V únoru 2011 přerušila ambasáda činnost uprostřed povstání, které nakonec svrhlo dlouhodobého vůdce Muammara Kaddáfího. Po zformování přechodné vlády v červenci 2011 se v září ambasáda otevřela. Kaddáfí byl zabit v říjnu 2011.“

[quote align="center" color="#999999"]

Obamova administrativa je zvláště citlivá na bezpečnost amerických vládních zaměstnanců v Libyi od útoku z 11. září 2012 na americké misi v druhém největším městě země v Benghází, kdy byl zabit velvyslanec Chris Stevens a tři další Američané. Administrativa dosud odráží kritiku od Republikánů a dalších, že buď neposílila v Benghází bezpečnost nebo tuto misi neevakuovala kvůli narůstajícímu násilí v tomto městě už měsíce před útokem.

Mise v Banghází byla po útoku uzavřena a už nikdy nebyla znovu otevřena. Ambasáda v Tripolisu funguje od té doby s omezeným personálem, ale zůstávala otevřená, i když se násilnosti zintenzivnily. [/quote]

Počkejte ale, nespadl snad Brent proto, že se politická situace v Libyi zlepšuje? Vzpomeňte na Goldmana:

[quote align="center" color="#999999"]

2. července federalističtí rebelové vydali centrální ropné terminály Ras Lauf a Es Sider zpátky libyjské vládě, a ty obnáší dohromady kapacitu 560 tisíc barelů denně. Vláda 6. července zrušila zásah vyšší moci v těchto přístavech. Tento vývoj vede k potenciálně prudkému vzestupu produkce ropy ze současné úrovně 320 tisíc barelů denně stejně jako ke vzestupu exportu, který byl zatím letos chaotický. Toto vedlo k poklesu cen ropy s tím, že cena Brent spadla téměř o $2,00/bbl od té doby, kdy tuto dohodu Reuters poprvé ohlásila, a obchoduje se blízko $110/bbl, ač to závisí na tom, že se to nebude dále zhoršovat v Iráku, kde zůstává export nepřerušený, a tak rovněž přispěl k většímu poklesu cen za poslední dva týdny.


[/quote]

Zjevně tomu tak není.

[quote align="center" color="#999999"]

Milice v Tripolisu bojují hlavně o kontrolu nad letištěm. Ty jsou na výplatní pásce vlády, jelikož úřady závisí na nich, aby ony obnovily pořádek.

USA jsou prostě jen poslední z řady zemí, co už své diplomatické operace v Libyi uzavřely. V pátek ohlásilo Turecko, že svou ambasádu zavřelo a střety milicí v Benghází přiměly pomocné skupiny Spojených národů a zahraniční vyslanectví, aby odešly.

Srážky v Tripolisu u mezinárodního letiště donutily obyvatele, aby se evakuovali ze svých domovů u něj poté, co na ně padaly granáty. Oficiální libyjská tisková agentura LANA v pátek ohlásila, že ráno byly z blízkosti letiště slyšet exploze, a to pokračovalo až do odpoledne.

Bitva v Tripolisu začala počátkem tohoto měsíce, když islamisty vedené milice – převážně ze západního města Misurata – zahájily překvapivý útok na letiště pod kontrolou milicí rivalů z města Zintan v západních horách. V pondělí byl během bojů zničen pasažérský Airbus A330 libyjských státních Afriqiyah Airways za $113 milionů.

Soupeřící milice sestávající převážně z bývalých proti-kaddáfíovských rebelů si vynutily už týden trvající uzavření benzinových čerpadel a vládních úřadů. V posledních dnech útočili ozbrojení muži na vozidla převážející peníze z Centrální banky do lokálních bank, čímž si vynutili jejich zavření.

Libyjští vládní činitelé a aktivisté se stali ve zvýšené míře cíli násilností. Střelci před týdnem unesli v západních předměstích Tripolisu dva zákonodárce a v pátek podle jeho otce ozbrojení muži v Tripolisu unesli Abdel-Maoz Banouna, velice známého politického aktivistu.[/quote]

Nakonec je tu samozřejmě povinné překrucování.  Plné prohlášení ministerstva zahraničí k evakuaci:

[quote align="center" color="#999999"]

V důsledku probíhajících násilností vzešlých ze srážek mezi libyjskými milicemi v těsné blízkosti americké ambasády v Tripolisu jsme dočasně přemístili veškerý náš personál mimo Libyi.

Jsme během těchto náročných časů oddáni podpoře Libyjského lidu a v současnosti zkoumáme možnosti pro trvalý návrat do Tripolisu, jakmile se bezpečnostní situace v terénu zlepší. Mezi tím bude personál operovat jak z Washingtonu, tak i z dalších míst v regionu.

Zabezpečení našich zařízení a zajištění bezpečnosti našeho personálu jsou nejvyšší priority ministerstva a toto rozhodnutí jsme neučinili snadno. Bezpečnost je především. K těmto krokům jsme bohužel museli přistoupit, protože umístění naší ambasády je velice blízké k intenzivním bojům a k probíhajícím násilnostem mezi ozbrojenými libyjskými frakcemi.

Přemístění proběhlo po zemi s tím, že náš personál přijel ráno do Tuniska, a odsud cestuje dále. Jsme tuniské vládě vděční za její spolupráci a podporu.

Budeme pokračovat v zapojování všech Libyjců a mezinárodní komunity do snah o mírové vyřešení současného konfliktu a do pokroku v demokratické transformaci Libye. Opakujeme, že Libyjci musí okamžitě ukončit nepřátelství a začít s vyjednáváním, aby své sváry vyřešili. Připojujeme se k mezinárodní komunitě v apelu na všechny Libyjce, aby respektovali vůli lidu, včetně autority nedávno zvoleného Shromáždění poslanců a odmítli použití násilí k ovlivňování politického procesu. Mnozí stateční Libyjci se obětovali, aby pomohli své zemi s pokrokem k bezpečné a prosperující budoucnosti. My budeme nadále pevně stát za Libyjským lidem v jeho snahách o uskutečnění tohoto. [/quote]

Ukazuje se ale, že „nakonec na tom vůbec nezáleží.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com