Kyjev i přes mírové deklarace pomalu přechází od masakrování civilistů a bombardování měst Donbasu k přímým provokacím na ruských hranicích a k útokům na diplomatické mise Ruské federace. V mezinárodních postupech znamenají takovéto akce rozdmýchávání války. Kyjev by ale neměl nejmenší šanci ve vojenském konfliktu s Ruskem vyhrát. Co tedy Porošenka podněcuje, aby přistoupil k takovémuto plánu? Spolu s tím, jak kyjevská junta vede válku proti svému vlastnímu lidu na Jihovýchodě, tak po celé zemi rostou protesty kvůli katastrofickému propadu životní úrovně obyvatelstva.


Nárůst veškerých komunálních poplatků, který přichází od 1. července, zvláště cen plynu pro obyvatelstvo Ukrajiny, vyskočí o 55-70%; horká voda a topení o 40%; elektřina o 10-40% podle spotřebovávaného množství; a centrální dodávky vodného a stočného o 78-96%. Největší nárůst se očekává v Kyjevě, kde 1. července ceny horké vody pro Kyjevany vyrostou o téměř 70% a cena ústředního vytápění vyroste téměř o 60%. A to je jen první fáze nárůstu cen za komunální služby, jejichž růst bude postupně pokračovat do roku 2017. Podle první zástupkyně šéfa Rozpočtové komise Věrchovej rady Oxany Kaletnikovej vyrostou v roce 2015 komunální poplatky o 40% a v letech 2016 a 2017 o dalších 20% ročně. Věrohodnost těchto čísel je ale pochybná, jelikož např. od 1. května 2014 platí veřejnost jen 24% skutečných nákladů na výrobu, rozvod a dodávky elektřiny.

Současně s tím se MMF dožaduje vzestupu těchto sazeb pro veřejnost „na ekonomicky ospravedlnitelnou úroveň,“ což znamená úplné odstranění systému státních dotací v oblasti komunálních nákladů. Vzhledem k tomu, že už teď je celkové zadlužení obyvatelstva Kyjeva za nedoplatky, tedy v nejbohatším městě Ukrajiny, zhruba $80, tak je jasné, že nové sazby budou pro Ukrajince naprosto neúnosné. A tohle hrozí jako skutečná hrozba všem systémům životně důležitých služeb. Rozsah toho lze odhadnout , uvážíme-li fakt, že už v současnosti před vzestupem sazeb, odřezává společnost Kyjeveněrgo dodávky horké vody pro 754 bytových bloků v souvislosti s kriticky vysokými nedoplatky a odřezávání elektřiny začalo v městských obvodech Pečersk, Holosjiv a Ševčenko. Mezi tím se blíží zima. Se zastavením dodávek ruského plynu vyhlašuje vláda energetický stav nouze, který by mohl vést ke zmrazení pro obytné budovy a nemocnice.

To ale není všechno. V důsledku propadnu směnného kurzu národní měny a zemědělské krize v zemi se ceny některých potravin vyšplhaly na dvojnásobek a léků o 60-70%. Tohle jsou oficiálně uznaná čísla od ministra financí Šlapaka. Ve skutečnosti si spotřebitelé všimli, že ceny některých dovážených léků se zdvojnásobily či ztrojnásobily.

Spolu s tím ukrajinský ministerský předseda A. Jacenjuk prohlásil, že vláda zmrazí výši minimální mzdy a hranici chudoby. Podle závěrů autoritativního Razumkovova centra: „Zmrazení nárůstu platů, penzí a sociálních dávek je ve spojitosti se skutečností, že ukrajinská ekonomika nefunguje. Pokles lze sledovat jak v průmyslu, tak v ostatních oblastech… V takovéto situaci, ani ukrajinské podniky, ani státní rozpočet nemají zdroje pro růst mezd, aby podpořily obyvatelstvo. Letos reálný příjem a reálné mzdy klesají, což v zemi vytváří dodatečné sociální problémy.“ Vláda navíc tvrdošíjně šíří fámy, že zaměstnanci ve veřejném sektoru a úředníci veřejné správy přijdou o všechny bonusy. A ač návrh zákona o tom byl prozatím z parlamentní agendy odstraněn, v některých regionech zaměstnanci veřejného sektoru už o bonusy, které jim ze zákona náleží, přišli. Např. instruktoři a knihovníci v Nove Kachovce (Chersonský region) přišli o 50% příplatek k základu a učitelé v Berdjansku (v region Záporoží) se vyhnuli krácení mezd jen hrozbou stávky. Od 1. března 2014 se výplaty za výsluhu let a za příkladný výkon služby tvořící kolem 40% platu přestaly zaměstnancům veřejného sektoru vyplácet.

Pokud by se ve skutečnosti přestaly vyplácet bonusy, pak by např. zaměstnanci v knihovně měli málo přes 1 000 hřiven ($83) měsíčně, lékaři 1200 křiven ($100) a úředníci místní správy 1500 hřiven ($125). Ale průměrný účet za poplatky za bydlení dosahuje 1100 hřiven.

Situace není lepší ani ve výrobním sektoru. „Řekli nám, že od 1. června máme pracovní týden jen čtyřdenní, takže přijdeme o 1 000 hřiven ze svého platu,“ řekl zdroj z účtárny závodu Dněprospecstal v Záporoží. Zaměstnanci z Azovmaš v Mariupolu dostali neplacené volno. Ukrajinský poslanec parlamentu Jurij Šapoval hlásil, že výroba v Kremenčugu se téměř úplně zastavila, jelikož ruský trh, který byl hlavním spotřebitelem výroby z Kremenčugu, byl ztracen. Zůstává jim jen turistika, nemovitosti a velkoobchodní pře-prodeje.

Lidé jsou prostě zbaveni všech šancí na přežití. Podle průzkumu na portálu pro shánění zaměstnání HeadHunter, 54% mužů a 58% žen pravidelně není schopno „vyjít do výplaty.“ Každý pátý zažívá finanční těžkosti přinejmenším jednou za 3 měsíce a jen 20% mužů a 11% žen říká, že den výplaty pro ně není kritický.

Jacenjukova vláda nemůže ututlat fakt, že tento typ „cenové genocidy“ se na Ukrajině provozuje na základě požadavků MMF a je úplně opsaný od zbídačujících opatření Evropské unie, se kterou plánuje Ukrajina 27. června podepsat asociační dohodu. V projevu v parlamentu Jacenjuk uvedl, že je třeba redukovat výši sociálních dávek a platů ve veřejném sektoru stejně, jako k tomu došlo v Řecku a v Itálii. Myslím, že není třeba připomínat, jak to v Řecku a v Itálii skončilo.

Spolu s tím, jak vláda obírá své občany o poslední kůrku chleba, tak jí nedělá potíže najít peníze na válku proti svému vlastnímu lidu. Podle expertních odhadů jeden den tzv. anti-teroristické operace prováděné ukrajinskými ozbrojenými silami na jihovýchodě země stojí kolem $3 milionů. Pokud by se vojenské akce zintenzivnily, tak by tato částka narostla. Rovněž se musí uvážit, že ti muži, kteří byli odvedeni do ozbrojených sil, nebo vstoupili do řad soukromých trestných armád, jsou vyloučeni z ekonomického života země, což určitě nepomáhá zotavení ukrajinského rozpočtu. Navíc ohromné ztráty mezi ukrajinskými vojáky a strašlivé podmínky služby už zažehly masové protesty i v západních regionech Ukrajiny, které jsou nejloajálnější ke Kyjevské juntě. Matky a manželky ukrajinských vojáků blokují mezinárodní dálnice v regionech Rovno, Ternopol, Lvov a Chmelnickij. Je vysoce pravděpodobné, že ty rozzuřené ženy zahájí pochod na Kyjev, pokud se jejich milovaní z armády brzy nevrátí.

Člověk nemůže než uvítat mírové rozhovory, které v Doněcku začaly pod záštitou Ruska a OSCE. Člověk ale také nemůže ignorovat fakt, že čas pracuje proti Kyjevské juntě a činí z ekonomické katastrofy v této zemi nevyhnutelnost. Proto je také válka s Ruskem, která umožní svalit vinu za naprostý krach současné vlády na „moskevskou agresi“, pro juntu průchodnou možností. To vysvětluje jak provokace na hranici, tak i to zastavení palby, které neodráží skutečnou situaci, jelikož intenzita bitev pouze roste.

Zda se Kyjev vzdal taktiky rozdmýchávání války nebo ne, bude zřejmé z jeho postojů při rozhovorech v Doněcku.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org