Jako kdyby Snowdenova odhalení nestačila, máme tu další ševelení vrabců na střeše WikiLeaks tvrdící, že s NSA se na jejich programu dohledu spikla téměř stovka korporací. Tweet z WikiLeaks říká: [quote align="center" color="#999999"] „NSA uplatila nebo kooptovala 80 korporací včetně Intel, CISCO, IBM, Oracle, Microsoft, AT&T, Qualcom.“[/quote]


WikiLeaks obdržely některé NSA dokumenty obsahující jména korporací, které kolaborovaly se zpravodajskými agenturami při odchytávání digitálních dat.

Získané slajdy uvádí, že asi 80 ‚Hlavních globálních korporací‘ podporuje mise BOTH; ač tam není žádné jasné vylíčení, co ty ‚mise both (oba)‘ znamenají.

Vezmeme-li jako vodítko to, že slajd je označený jako COMINT, lze z toho bezpečně odvodit, že ‚Both‘ odkazuje na komunikaci mezi lidmi.

Některé ze společností v seznamu patří k dobře známým globálním organizacím jako Telekomunikační a síťoví poskytovatelé – AT&T, Verizon a Qwest (teď už součást Centurylink); Network Infrastructure – Cisco a HP; Hardwarové platformy Desktopy/Servery – HP, Intel, Qualcomm, IBM, EDS (teď HP); Operační systémy – Microsoft; Aplikační software – Oracle, EDS (teď HP) a Microsoft; Bezpečnostní Hardware a Software – Cisco, Oracle, EDS (now HP); Systémoví integrátoři – HP, IBM, Cisco a EDS (teď HP)

Zdůrazňují, že to je poprvé, kdy byl vystaven dokument se seznamem jmen společností nápomocných NSA.

Tyto společnosti před tím po odhalení PRISM od NSA vyvracely obvinění, že konspiračně kolaborovaly se zpravodajskými agenturami. Některé dokonce tvrdily, že se za odmítnutí kolaborace se zpravodajskými agenturami staly obětí vládních akcí a útoků.

HackRead má mnoho článků o společnostech spolčených s NSA a jejich obvinění a odmítání.

Jelikož tyto informace zveřejněné WikiLeaks jen podporují obecné lidové podezření o NSA a s ní spolupracujících korporacích, je trochu zvláštní, že WikiLeaks nezveřejnila celý seznam těch organizací. WikiLeaks je notoricky proslulá zveřejňováním dokumentů, které ztrapňují americkou vládu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: hackread.com