Když jsme se včera ptali na poločas rozpadu platnosti poslední diplomatické de-eskalace napětí na Ukrajině ‚dosažené‘ v Ženevě po následujících zprávách, že jednak Ukrajina bude pokračovat se svou anti-teroristickou operací a zrovna tak, že v různých východoukrajinských lokalitách po této dohodě propukly boje, tak dnes byly všechny otázky smazány následujícími zprávami, že ukrajinské „separatistické“ milice, které jsou konec konců tím primárním objektem ukrajinských „anti-teroristických aktivit“, oznámily, že ty okupované východoukrajinské budovy opustí pouze, když dočasná vláda v Kyjevě rezignuje. Denis Pušilin, mluvčí samozvané Doněcké lidové republiky, řekl reportérům, že povstalci neuznávají ukrajinskou vládu jako legitimní.


Milice jim ve vpravdě zábavném obratu hodily ženevskou dohodu na hlavu, pomocí výkladu, že když mají ten podepsaný dokument dodržet oni, tak by to měla udělat i ta „nelegitimní“ vláda, která jen pro připomínku uchvátila moc po puči s americkou asistencí, i když byla 21. února podepsána výslovná dohoda mezi Ukrajinou a západními mocnostmi, prozatím ponechávající Janukoviče jako presidenta země, a zařizující presidentské volby později v roce 2014. Netřeba říkat, že tato dohoda se stala neplatná a nulitní během pár hodin po podepsání. Takže je jen logické a zcela očekávatelné, že by se totéž mělo stát i s touto.

„Tohle je rozumná dohoda, ale to by ty budovy měli opustit všichni, takže včetně Jacenjuka a Turčinova,“ řekl s odkazem na úřadujícího ukrajinského ministerského předsedu a presidenta.

Více od AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajina a Rusko se ve čtvrtek dohodly, že přijmou předběžné kroky k uklidnění napětí podél společné hranice po více než měsíci krveprolití. Ale Pušilin, mluvící za povstalce okupující budovu regionální administrativy v Doněcku, řekl, že dohoda uvádí, že všechny ilegálně zabrané budovy by se měly opustit, a je toho názoru, že i vláda v Kyjevě okupuje veřejné budovy ilegálně.

Dohoda apeluje na odzbrojení všech militantních skupin a na okamžitý návrat všech vládních budov zabraných proruskými povstalci na východní Ukrajině stejně jako pro-Západními pravicovými protestujícími v Kyjevě. Ale podle místních médií žádná z budov zabraných na východní Ukrajině nebyla ještě opuštěna.[/quote]

Netřeba říkat, že ani ukrajinská vláda, ani hnutí Pravý sektor, jehož aktivisté okupují kyjevskou radnici a kulturní centrum v hlavním městě, nekomentovaly apely na opuštění budov v Kyjevě. Člověk by mohl také předpokládat, že tomu i těžko vyhoví.

Tak jaké jsou požadavky milicí?

[quote align="center" color="#999999"]

Pušilin v pátek zopakoval volání povstalců po referendu, o kterém řekl, že to umožní „sebeurčení lidu.“[/quote]

Čili přesně to, co Rusko celou dobu chtělo: krymský styl konečné hry, kdy lid ‚dostane právo‘ určit svou vlastní budoucnost potud, pokud ta budoucnost znamená stát se součástí Ruska v nadcházejících týdnech či měsících.

Nakonec pro ty, kteří mají rádi aktualizace z míst, tady je na místě producentka od BBC (Dina Newman):

Amerika zabíjí jihovýchod! Před ústředím Doněcké republiky.

Molotovovy koktejly a cihly jsou už připraveny u ústředí Doněcké republiky.

Sláva Berkutu!

Vnitřek ústředí Doněcké republiky připravený na obranu proti útoku.

[quote align="center" color="#999999"]

„Dostávám penzi 1000 hřiven důchodu měsíčně. Z toho nemůžu zaplatit účty. Putine, prosím, zachraň nás!“ brečí dobrovolnice Doněcké republiky.

„Kyjevská junta prahne po moci. Proto chtějí rychle volby,“ říká aktivista Doněcké republiky.

Tiskový Doněcké republiky: „Kyjevu nedůvěřujeme. Vzpomínáte na 21. únor? S Janukovičem podepsali dohodu, ale nedodrželi.“

Tiskový Doněcké republiky: „Budovu neopustíme. Volají nám z měst a vesnic, které se k republice připojují.“

Tiskový Doněcké republiky: „Přemýšlí se o konfederaci s Charkovským a Luganským regionem“.

Tiskový Doněcké republiky: „My jsme Ruský medvěd, který se probouzí. Čekali jsme trpělivě posledních 24 let. E[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com