Ukázka, co chybí v právě vydaných titulcích od Bloomberg: ÍRÁN A RUSKO OZNÁMILI DOHODU O PRODEJI ROPY ZA $20 MILIARD ZA ZBOŽÍ: REUTERS Kdybyste řekli, že někde došlo k naprosté absenci amerických dolarů při přelévání peněz, tak máte pravdu. Což je přesně to, před čím jsme varovali, že se to bude dít tím víc, čím víc bude Západ a JPMorgan Rusko tlačit do bez-dolarového rohu.


Opětovně, podle našeho včerejšího komentáře o blokádě Ruska od JPM:

„To, co JPM možná právě udělala, je zahájení preventivního úderu, který by se mohl rovnat nahromadění blokády SWIFT na Rusko stejným způsobem, jakým byl od Petrodolarů neutralizován Írán, a byl tak rychle nucen začít s transakcemi v rublech, yuanech a samozřejmě ve zlatě výměnou za zboží a služby, ať už dovážené nebo vyvážené. Člověka by mohlo zajímat: jestli JPM opravdu touží uchovat si svou „neposkvrněnou“ pověst, že nedělá transakce se „zlými Rusy“, čímž s radostí vyrazí pojistky, které Rusku znemožní volbu, zda chce od petrodolaru odejít dobrovolně, a udělá z toho vynucený výsledek, který shodou okolností pouze urychlí zformování Eurasijské osy Čína, Rusko a Indie?“

Jinými slovy to vypadá, že Rusko s velkou radostí pošle depeši, že je už ochotno používat barter (nebo „nebesa odpusťte“ zlato) a zakrátko i další „regionální“ měny tak, jako se dosud používal americký dolar, což je těžko zamýšlený výsledek Západní blokády, která jak to vypadá, jim bouchá do tváře a dále dopadá na nedotknutelný status Petrodolaru.

Více od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Írán a Rusko dosáhly pokroku v dohodě o výměně ropy za zboží, uvedly zdroje, která bude mít hodnotu až $20 miliard, což Teheránu umožní navzdory Západním sankcím zvýšit životně důležitý export energií, říkají lidé obeznámení s vyjednáváním, uvedly Reuters.

V lednu Reuters hlásily, že Moskva a Teherán diskutují o barterové dohodě, která Moskvě umožní nakoupit až 500 000 barelů íránské ropy denně výměnou za ruská za řízení a zboží.

Bílý dům uvedl, že takováto dohoda by vyvolala „vážné obavy“ a byla by v rozporu s jadernými rozhovory mezi světovými mocnostmi a Íránem.

Ruský zdroj řekl, že Moskva „má připravené ze své strany všechny dokumenty,“ s dodatkem, že k dokončení dohody se čeká na odsouhlasení ceny ropy, podle které se to stanoví.

Zdroj řekl, že tyto dvě strany se snaží o takové uspořádání barterové dohody, při kterém by se měnila íránská ropa za průmyslové zboží včetně kovů a potravin, řekl ale, že do toho by nepatřilo žádné vojenské zařízení. Zdroj dodal, že v dohodě se očekává, že to celkem dosáhne objemu $15 až $20 miliard a proběhne to v určitých fázích, kde ta úvodní bude tranše za $6 miliard až $8 miliard.

Íránská a ruská vláda to odmítly komentovat.

Dva různí íránští činitelé rovněž řekli, že dohoda má hodnotu $20 miliard. Jeden z íránských činitelů řekl, že do ní bude patřit export asi 500 000 barelů denně po dva až tři roky.

„Írán může vyměnit kolem 300 000 barelů denně přes Kaspické moře a zbytek dovézt ze Zálivu, možná přes přístav Bandar Abbas,“ řekl jeden íránský činitel s odkazem na jeden z hlavních íránských ropných terminálů.

„Cena je (zatím v jednání) je nižší než mezinárodní cena ropy, ale ne příliš, a jsou v tom určité možnosti. Obecně ale je o pár dolarů pod tržní cenou.“ [/quote]

„Expertní hodnocení“ je určitě na místě:

[quote align="center" color="#999999"]

„Tato dohoda vyvolá další tlak na íránský zkroušený energetický sektor a přinejmenším částečně s ruskou pomocí obnoví přístup íránské ropy k zákazníkům,“ řekl Mark Dubowitz z amerického mozkového trustu Nadace pro obranu demokracie.

„Pokud nebude Washington tuto dohodu schopen zastavit, mohla by posloužit jako signál i dalším zemím, že Spojené státy nebudou riskovat vážnou diplomatickou roztržku, což bude na úkor režimu sankcí,“ dodal.[/quote]

Neříkejte, že je to další geopolitický debakl epických rozměrů, který je výsledkem toho, co bylo původně zamýšleno jako demonstrace síly, ale místo toho se to nakonec rychle zvrhlo do potvrzení slabosti.

Rovněž kdy si ta „Nadace pro obranu Petrodolaru“ vymění to poslední slovo za „demokracie“?

Nakonec pro ty, co jsou zvědaví, k čemu by mohlo dojít dále, nejen pro Írán, ale i pro Rusko, těm doporučujeme přečíst si „ Od petrodolaru k petro-zlatu: USA se teď snaží Íránu odříznout přístup ke zlatu.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com