Nestabilita na Ukrajině a anexe Krymu se začala projevovat na ceně takových základních komodit jako je pšenice. I když se ekonomické sankce uvalené USA a Evropou na Rusko zaměřovaly na to, aby přiměly k poslušnosti Putina, tak ti politici projevili flagrantní přezíravost k vedlejším účinkům takovýchto sankcí. Ač se fyzické dodávky pšenice zatím vůbec nezmenšily, ceny letí nahoru z $5,50 za bušl na konci ledna na $7 za bušl dnes, tj. vzrůst o 22%.


Na Rusko a Ukrajinu připadá 17% globálního exportu pšenice a jen sotvakdo pochybuje, že ceny porostou daleko, daleko více, jelikož Rusko vrátí úder za uvalené sankce buď zvýšením tržních cen, nebo omezení množství, které je ochotno vyvézt.

To poslední nejenže povede k roztočení cenové spirály, ale i k nedostatku pšenice, tudíž i k nedostatku všech produktů, jako je chléb, který závisí na neustálých dodávkách pšenice.

Ošklivé počasí po celé Evropě a kombinace mrazu a sucha ve Spojených státech už přiživily obavy z disponibilního množství pšenice.

Ukrajina je rovněž třetím největším vývozcem kukuřice, a podobně jako u pšenice, velká část se v této zemi sklízí v regionu Krym. I ceny dalších potravin rychle rostou. Káva od ledna vzrostla o 78% a za stejnou dobu sójové boby o 11%, zatímco cukr vyrostl o 23%.

Prudký vzrůst cen potravin a nedostatek potravin v nedávné minulosti spustil revoluce, které svrhávaly i vlády. Byly to potravinové nepokoje v Tunisku, které zahájily to, čemu teď říkáme Arabské jaro, revoluční protesty, které se rozlily po celém Středním východě.

Nedopouštějte se takového omylu, abyste si mysleli, že na Západě k tomu dojít nemůže, to může, a když budou ceny základního zboží mimo dosah velké části obyvatel, tak k tomu dojde.

[quote align="center" color="#999999"]

Dying in abundance – Umírání v hojnosti

Dokument o riskantní potravinové politice Západu, přinášející utrpení a smrt milionům lidí. Může se stát, že planeta již neuživí své obyvatele? Důkazy ukazují opak! Potravinová krize, která vejde do dějin, dochází v době, kdy se naše planeta produkuje více potravin, než kdykoliv předtím. "Umírání v hojnosti" se rozvíjí do absurdity před našimi zraky. Uvidíte propojení systému, ve kterém, zatímco je dostatek potravy, je tak drahá, že si ji chudí nemohou dovolit.