Malúla je město v Sýrii, vzdálené asi 56 km na severovýchod od Damašku a je proslulým poutním místem křesťanů a muslimů. Kde se dodnes mluví jazykem Krista – aramejsky. „Před dvěma 2 dny bylo napadeno ozbrojenými teroristickými skupinami již podruhé, byly zajaty čtyři jeptišky a včera byly uneseny neznámo kam. Ozbrojené teroristické skupiny včera začaly vypalovat obytné domy patřící křestanům. Prosíme o zveřejnění některých z fotografií, aby se lidé v České republice dozvěděli skutečné informace,“ uvedl Elias Touma ze syrské ambasády v Praze.


[quote align="center" color="#999999"]

RT: Islamističtí rebelové uchvátili část starobylého syrského křesťanského města a zajali jeptišky

Islamističtí válečníci se zmocnili starobylé čtvrti Maaloula převážně křesťanského města a součásti kulturního dědictví pod patronátem UNESCO v Sýrii a zajali několik jeptišek spolu s jejich matkou představenou z Kláštera Svatého Thecla, hlásí SANA.

Státní zpravodajská agentura řekla, že útočníci „se dopustili aktů vandalismu v okolí města a kolek kláštera, když útočili na místní lid a odlovovali se z nich sniperskou střelbou.“

Syrští pozorovatelé lidských práv rovněž v pondělí uvedli, že bojovníci z Fronty Nusra přidružené k al-Kaiídě se po několika dnech tuhých bojů zmocnili staré čtvrti Maaloula. Řekli však, že informace týkající se kláštera potvrdit nemohou.

Pozorovatelé také ohlásili, že v pondělí byli v bojích v této oblasti zabiti čtyři rebelové. Militanti se pokoušeli města zmocnit celý víkend, byli však odrážení silami místních milicí a syrskými vojáky.

Maaloula má asi 5 000 obyvatel a je strategicky důležitá pro obě strany, kvůli své blízkosti k Damašku. Je rovněž blízko strategické centrální dálnice, která spojuje hlavní město s Homsem.

Maaloula byly v září dějištěm těžkých bojů, kdy nejméně čtyřikrát padla do různých rukou s tím, že nakonec převahu získaly vládní síly.

V té době obyvatelé řekli korespondentce RT Marii Finošina, která byla v Maaloule, že islamističtí rebelové se uchýlili k rabování, popravám a nutili obyvatele ke konverzi na islám.

Maaloula je domovem mnohých objektů světového kulturního dědictví UNESCO, jako jsou svatyně a kláštery a je jedním z rodišť křesťanství. Je to také jedno z mála míst na světě, kde se dosud mluví západní aramejštinou, což je biblický jazyk podobný tomu, jímž mluvíval Ježíš.

„V tomto městě jsou umístěny mnohé pradávné kostely a svatyně, které jsou pro křesťanské věřící nesmírně posvátné,“ řekl v září v prohlášení ruský ministr zahraničí. [/quote]