Zatímco řecký ministerský předseda Antonis Samaras na návštěvě v USA svůj národ předvádí jako “baštu stability” ve východním Středomoří, v této zemi jdou věci od deseti k pěti. Zatímco 65% nezaměstnanost mládeže je už dostatečně velké a děsivé číslo, a u Řeků už dochází k otevřeným revoltám proti výběrčím daní, tak roste naštvanost kvůli současným požadavkům Trojky na zrušení zákazu znemožňujícího bankám konfiskovat domovy. Počínaje lidmi až po politiky už nad zrušením tohoto zákazu vře hněv, ale banky (už zabředlé do 27% míry neschopnosti splácet úvěry) podporují toto rozhodnutí, aby jim pomohlo s rekapitalizací (a odmítají restrukturaci půjček).


Avšak vzhledem k tomu, že Řecko už použilo 75% svých fondů na výkupy bank a že změny ve vlastnictví a aukce nemovitostí k bydlení (potenciálně založená na ‚sociálních kritériích‘) by mohla srazit ceny nemovitostí k bydlení o 12 až 21% … tak to zrovna rozvahám bank nepomůže; a vypadá to, že Řecko by pak potřebovalo více jeskyní.

Od Greek Reporter,

[quote align="center" color="#999999"]

Mezinárodní věřitelé Řecka opět tlačí na koaliční vládu vedenou ministerským předsedou a vůdcem Konzervativců nové demokracie Antonisem Samarasem, aby zrušila zákaz znemožňující bankám Řekům, kteří nemohou kvůli hrozivým zbídačujícím opatřením platit své hypotéky, konfiskovat bydlení o hodnotě vyšší než 200 000 euro (260 000 dolarů).

Nápad na zrušení zákazu, který by měl na konci roku vypršet, naštval i některé členy vlády v Parlamentu, kterým vůdce Samaras a PASOK Evangelos Venizelos řekl, jak mají hlasovat, a i v dalších stranách to vyvolalo běsnění.

S tím, jak banky kvůli zbídačujícím opatřením, po nichž jsou mnozí Řekové neschopni platit, trpí více než 27 procentní neschopností splácet jim půjčky, tak se rovněž dožadují, aby se jim umožnilo přivlastňovat si toto bydlení, což by jim pomohlo s rekapitalizací jejich pokladen.

Vláda uvažuje o částečném zrušení tohoto zákazu, řekl náměstek ministra růstu Thanasis Skordas, který navrhuje umožnit aukce primárních bydlišť založené na sociálních kritériích, aby se tak ochránily zranitelné skupiny.

Bylo odhadnuto, že revize bank, když by to banky zabíraly, by v mém bydlišti s vysokými objektivními hodnotami, by vedly k poklesu hodnoty mezi 12% až 21%.

Svaz spotřebitelů EKPOIZO rovněž požaduje, aby byl zákaz prodloužen o další tři roky, a dožaduje se rozvoje sítě, která bude řešit špatné půjčky.

Vláda nevyvinula žádnou činnost ohledně slíbeného zákona, co měl platit pro poskytování dluhových úlev pro domácnosti, které by mohly prokázat, že nemohly splácet půjčky, kreditní karty a hypotéky kvůli ztrátě příjmu a daňovému břemeni vyžadovanému státem.[/quote]

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com