Čína si nárokuje odvrácenou stranu měsíce pro sebe, vysílá tam rostlinný a živočišný život s tím, že lidé budou následovat, aby tam vybudovali kolonii Čínské lidové republiky. Spolu s lunární sondou budou na orbitu měsíce i na jeho povrch vyslány přistávací modul a měsíční rover k ježdění po jeho povrchu, jelikož nová čínská kosmická agentura s mladistvým nasazením stupňuje své úsilí o zřízení první trvalé základny v kosmu.


Umělecké vyobrazení tohoto spojovacího satelitu chystaného k odpálení. CNSA.

To je místo, kde tento satelit může v podstatě trvale sám zůstat relativně na jednom místě vzhledem k těmto tělesům, protože tam se gravitace Země a Měsíce vzájemně vyruší. Z tohoto bude komunikační satelit přenášet data mezi řídícími na Zemi a přistávacím modulem Chang’e 4 a roverem, co má spočinout na odvrácené straně měsíce.

Přistávací modul a rover vyletí spolu šest měsíců poté, co bude do EM-L2 vyslán spojovací satelit. Přistávací modul bude vybaven různými instrumenty k podrobnému studiu lunárního prostředí a geologie, ale bude mít i maličký habitat plný hmyzu a rostlin.

„V kontejneru pošlou na měsíční povrch brambory, semena huseníčku a vajíčka bource morušového. Z vajíček se vylíhnout housenky bourců, které mohou vydychovat oxid uhličitý, zatímco semínka a brambory budou pomocí fotosyntézy produkovat kyslík.“

„Dohromady na měsíci zřídí jednoduchý ekosystém,“ řekl Chongqing Morning Post šéfkonstruktér lunárního habitatu Zhang Yuanxun.

Loni výzkumníci pěstovali brambory v podmínkách podobných Marsu. Ovšem vytáhnout to samé opravdu mimo Zemi, to už je úplně jiný problém, a to už může být velice zapeklité, aby se to povedlo.

Přistávací modul a rover budou vyslány do ohromné Pánve Aitken při jižním pólu. To je ta největší jako impaktní kráter vniklá pánev na měsíci měřící v průměru 2 500 km a je 13 kilometrů hluboká. Předchozí mise jako americká Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a indický orbiter Chandrrayaan-1 potvrdily, že tato pánev obsahuje vodní led, jehož pravděpodobnými zdroji jsou meteory a asteroidy.

Led mohl přetrvat v této podobě kvůli tomu, že Pánev Aitken je neustále zastíněná. Jakmile NASA toto zjištění potvrdila, byla toto lokalita okamžitě označena za důležitého kandidáta na možnou lunární základnu. V tomto kontextu je mise Chang’e 4 cenná nejen v tom smyslu, že může pomoci s poznatky o místním terénu v pánvi, ale také v tom, jak toto prostředí ovlivní organismy. Např. gravitace na měsíci je jen 16% zemské. Rostliny používají gravitace, aby se rozhodly o směru růstu a silná či slabá gravitace by rovněž mohla ovlivnit výšku rostlin.

Zdá-li se vám to vzrušující nebo znepokojivé, tak byste měli vědět, že až ten kontejner s lunárním habitatem koncem letošního roku přistane, tak Čína plánuje live stream ke sledování růstu a vývoje těchto rostlin. Také i vaše poselství může být mezi 20 000 vzkazy, které budou do kosmu přes tento spojovací satelit vyslány. Můžete jej předložit na účet WeChat ‚slecbj‘ od 19. prosince 2017 do 6. března 2018.

Zdroj: zmescience.com