Vzhledem k tomu, že NSA odposlouchává vaše telefonní volání a špehuje vaše internetové aktivity, tak byste mohli přesedlat na vyhledávací engine, který je k soukromí ohleduplnější. Mohli byste začít používat kryptovanou komunikaci. Konec konců vynašeč NSA Edward Snowden a vedoucí skupina elektronického soukromí – Electronic Frontier Foundation – říkají, že šifrování pomáhá ochraně soukromí. Na druhou stranu Tech Dirt poukazuje na to, že NSA, pokud informace kryptujete, vás právě může považovat za podezřelé, a sedět nad vašimi daty, dokud je nerozšifrují.


Výše uvedené jsou všechno problémy, jichž jste si přinejmenším poněkud vědomi.

Existuje ale typ obrovského šmírování, jehož si možná nemusíte být vědomi. ABC News o tom speciálně hlásila v roce 2006:

Uživatelé mobilů, pozor. FBI může poslouchat vše, co říkáte, a to i když je mobil vypnutý. Nedávné rozhodnutí soudu v případě proti zločinné rodině Genovesů odhalilo, že FBI má schopnost aktivovat mobilní telefon ze vzdáleného místa a přepnout jeho mikrofony na odposlechové zařízení, které odesílá do naslouchacího místa FBI, což je metoda známá jako „potulná štěnice“.

Experti říkají, že jediným způsobem obrany je vyjmout z mobilu baterii.

FBI může do mobilních telefonů vzdáleně vstupovat a upravovat si je, aniž by s nimi museli fyzicky manipulovat,“ řekl ABC News James Atkinson, kontrarozvědný bezpečnostní konzultant. „Každý v nedávné době vyrobený mobil má zabudované sledovací zařízení, které může sledovačům určit něčí lokalizaci s přesností na pár stop,“ dodal.

***

Podle nedávného rozhodnutí soudu US okresního soudce Lewis Kaplana: „ Toto zařízení fungovalo, ať už byl telefon zapnutý či vypnutý, zachycovalo konverzace v jeho dosahu, ať už to bylo kdekoliv.“

***

„Soudy poskytly vynucovatelům zákona prázdný šek k dohledu,“ řekl ABC News Richard Rehbock, advokát obžalovaného Johna Ardita.

***

„Velký bratr je mezi námi… k 1984 došlo už dávno,“ řekl s odkazem na futuristický román George Orwellla „1984“, který popisoval společnost, jejíž členové byli těmi u moci bedlivě sledováni, a vyšel v roce 1949.

I Fox New tento příběh vysílala:

CNET ten samý rok uvedlo:

Bezpečnostní kancelář US ministerstva obchodu varuje, že „mobilní telefon lze k účelům odposlechu konverzací v dosahu telefonu přeměnit na mikrofon s vysílačem.“ V loňském článku uvedly Finacial Times, že mobilní operátoři mohou „na dálku do jakéhokoliv mobilu instalovat bez vědomí vlastníka takový software, který aktivuje mikrofon, i když uživatel neprovádí volání.“

***

Jelikož jsou moderní mobily miniaturními počítači, tak stažený software může upravit běžné rozhraní, které se objeví vždy, když probíhá volání. Ten špehovací program – spyware – by pak mohl volání přesměrovat k FBI, aby se aktivoval mikrofon, a to vše bez toho, aby si vlastník všiml, že k tomu dochází.

***

Článek z BBC z roku 2004 hlásil, že zpravodajské agentury běžně nasazují metodu dálkové aktivace. „Mobil ležící na stole politika či businessmana může fungovat jako výkonná, nedetekovatelná štěnice,“ říká článek, „která jim umožní jej aktivovat až později, aby z toho vytáhli nahrané zvuky z doby, kdy byl vypnutý vysílač.“

Vzhledem k tomu, že americké a britské zpravodajské agentury zkouší odposlechnout každou jednotlivou komunikaci, tak určité darebácké agentury či jejich kontraktoři mohou váš telefon napichovat … i když je vypnutý.

A opravdu i soukromí hackeři mohou naslouchat. Zvláště soukromé strany bez bezpečnostního prověření mohou aktivovat váš mikrofon nebo kameru, aniž byste to věděli.

A opravdu, komerčně dostupný v regálech nevystavovaný software lidem umožní, aby vás sledovali:

Váš iPhone nebo jiný druh chytrého telefonu špehuje téměř vše, co děláte (ProPublica uvádí: „ To není telefon. To je můj sledovač“) … a vysílat tyto informace soukromým společnostem.

CNET poukázal už před 7 lety:

Zlovolní hackeři se chápou příležitosti. Loňská zpráva říká, že španělské úřady zadržely muže, který psal trojského koně, který tajně aktivoval na komputerech videokamery a posílal mu záznamy.

A tak jednoduchým a nejdůležitějším krokem k vlastní ochraně před vládním – nebo před soukromým – špehováním je pamatovat na to, že vaše konverzace by nemusela být soukromá, pokud je poblíž mobilní telefon … a to, i když je vypnutý.

Pozor: I když máte v autě mikrofon, tak i ten by mohl být skulinou ke šmírování.

Jak poukazuje CNET:

Skrytou aktivaci zabudovaných mikrofonů dělávala FBI už dříve. Žaloba z roku 2003 odhalila, že FBI je schopna skrytě zapnout zabudované mikrofony v automobilních systémech General Motors OnStar, aby šmírovaly konverzace pasažérů.

Když agenti FBI dálkově aktivovali tento systém a naslouchali, tak pasažéři ve vozidle nemohli odhadnout, že jejich konverzace je monitorována.

A Fox News upozorňuje, že vláda trvá na tom, že do všech aut se zabudují „černé skříňky“ ke sledování vaší polohy.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca