V pátek v názorovém sloupku v New York Times bývalý vrcholný činitel CIA Michael Morell veřejně podpořil Demokraty nominovanou presidentskou kandidátku Hillary Clinton. Morell v tomto článku republikánského soupeře Clintonové Donalda Trumpa označil za tlapu ruského presidenta Vladimira Putina. Morell v roce 2013 po 33 letech kariéry u CIA odešel do výslužby, když dvě desetiletí strávil na nejvyšších postech ve Washingtonu.


K jeho povinnostem patřily i přípravy každodenních hlášení presidentovi za George W. Bushe. Tři roky byl tím náměstkem ředitele, co v této agentuře vede každodenní provoz, a dvakrát byl pověřen, aby působil jako výkonný ředitel v roce 2011 po tři měsíce a na přelomu let 2012 a 2013 po čtyři měsíce.

Morell byl vrcholným činitelem během éry únosů CIA (tzv. předvádění), jejichž oběti byly pak drženy v tajných vězeních a mučeny. Pomáhal vést tu CIA, která prováděla vraždy z dronů vypalovanými raketami a další formy skrytého státního terorismu. Po dobu jeho funkcí v Langley ve Virginii byla CIA zapojena do válečných zločinů v Afghánistánu, Iráku, Libyi, Jemenu, Sýrii a v mnoha dalších zemích.

Poté, co Morell tuto agenturu opustil, jmenoval jej Obama do presidentské Revizní skupiny pro zpravodajské a komunikační technologie, která po odhaleních Edwarda Snowdena připravovala obraz sněhobílé nevinnosti pro špehování Agenturou národní bezpečnosti (NSA). Odsud hladce sklouzl na post dobře placeného mediálního komentátora CBS New, z něhož se pustil do kampaně bývalých činitelů CIA zaměřené na zablokování zveřejnění zprávy senátní Zpravodajské komise o mučení CIA.

To, že takové individuum veřejně vystoupí na podporu Hillary Clinton, samo o sobě hodně vypovídá o povaze této demokratické presidentské kandidátky i o typu administrativy, jakou by Clintonová vedla, pokud by v listopadových volbách zvítězila.

Morellův názorový sloupek se objevil pod nadpisem: „Vedl jsem CIA. Teď podporuji Hillary Clinton.“ Pokud jde o New York Times, je důvodem k obavám, když je pro něj tak nutkavá touha vykřičet takovouto podporu pro Clintonovou od organizace, která pro celý svět ztělesňuje mučení a vraždění. Jako by to pro demokratickou presidentskou kandidátku bylo něco, co je důvodem k hrdosti a k pozitivnímu zvýšení její věrohodnosti.

Tento bývalý činitel CIA Clintonovou prohlásil za „vysoce kvalifikovaného vrchního výkonného velitele“ a chválil „její víru v to, že Amerika je výjimečným národem, který musí vést svět,“ a uvedl, že v interních diskusích o americké intervenci do Syrské občanské války „byla silným zastáncem daleko agresivnějšího přístupu.“

Trumpa Morell pranýřoval jako nekvalifikovaného, aby byl presidentem, a to zčásti kvůli jeho nevyrovnané osobnosti a nedostatku zkušeností s národní bezpečností, ale hlavně kvůli jeho údajné vazbě na Rusko.

Napsal:

„Ruský president Vladimir V. Putin byl kariérním zpravodajským důstojníkem cvičeným ke zjišťování lidských osobních slabin a k jejich zneužívání. A přesně to udělal hned na počátku primárek. Pan Putin zahrál svými poklonami panu Trumpovi na jeho slabosti. A ten odpověděl přesně tak, jak s tím pan Putin kalkuloval…“

„Pan Trump rovněž zaujal i politické postoje v souladu s ruskými zájmy, nikoliv s americkými zájmy – když schvaloval ruskou špionáž proti Spojeným státům, podpořil ruskou anexi Krymu a dal zelenou možné ruské invazi do Pobaltských států. Ve zpravodajské profesi bychom řekli, že pan Putin pana Trumpa zverboval, aby fungoval jako neuvědomělý agent Ruské federace.“

Tato nezvyklá nařčení přilila oleje do ohně kampaně rozpoutané pro-Clitonskými pisálky jako sloupkař New York Times Paul Krugman, který pak Trumpa už líčil jako „Sibiřského kandidáta“, jehož kampaň představuje ruskou intervenci do amerických voleb.