AC24.cz

AC24.czZe světaJe žvýkačka nejtoxičtější zboží v supermarketech?

Sociální sítě

Reklama

Je žvýkačka nejtoxičtější zboží v supermarketech?

Nedávno jsme se zeptali zhruba třiceti žen, z nichž většina byla mladších čtyřiceti let, jestli mají u sebe žvýkačky. Sedmadvacet z nich žvýkačky opravdu mělo, některé dokonce prozradily, proč milují konkrétní značku či příchuť.

I když tento průzkum nebyl reprezentativní, dozvěděli jsme se, že 90 % dotázaných žvýká každý den a některé zkonzumují za den víc žvýkaček. Tak jako u mnoha jiných věcí, kterým vystavujeme své tělo každý den, zkusme se zamyslet nad tím, jaké ingredience žvýkačky obsahují a jestli prospívají našemu zdraví.

Kolik z vás si někdy přečetlo složení žvýkaček?

Pokud jste tak učinili, víte, o jaké látky se vlastně jedná?

Jsou žvýkačky více karcinogenní než cigarety?

V tomto článku se dozvíte, že žvýkačky patří k nejtoxičtějším produktům, které konzumujeme, a že mohou způsobit některé velmi vážné choroby.

Zde je seznam nejčastějších ingrediencí v nejoblíbenějších žvýkačkách na trhu:

Sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol
Gumová báze
Glycerol
Přirozené a umělé příchuti
Hydrogenovaný kokosový olej a škrob
Aspartam – acesulfam
Sojový lecitin
Barviva (oxid titaničitý, blue 2 lake, red 40)
BHT
Kyselina jablečná, kyselina citronová

Ingredience # 1: Gumová báze

Představte se, že by vám někdo řekl: „Chtěl bys žvýkat gumu z pneumatiky nebo plast?“ Asi byste to zdvořile odmítli a řekli si, že dotyčný potřebuje psychiatra. „Gumová báze“ je směs elastomerů, změkčovadel, plniv a pryskyřic. Mezi další ingredience této látky patří polyvinylacetát, který se často označuje jako „tesařské lepidlo“ nebo „bílé lepidlo“. Další součástí je parafin, který je vedlejším produktem rafinované nafty. Vyhnete se tedy při žvýkaní syntetickým látkám, naftě a pryži? Pravdou je, že když žvýkáte, tyto látky se dostávají do vašich úst a těla. Lahodné, že?

Ingredience # 2: Aspartam

Je obecně známo, jak kontroverzní je tato substance. Je to jedna z nejtoxičtějších látek, které konzumujeme. Za touto látkou způsobující choroby je spousta politické korupce a peněz. Aspartam způsobuje všechny závažné mozkové poruchy včetně Alzheimerovy chorby a amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Podílí se rovněž na dalších chorobách, jako jsou cukrovka, roztroušená skleróza, astma a obezita. Nachází se sice v mnoha dietních produktech, při dlouhodobé konzumaci však vede k obezitě. Aspartam je excitotoxin, který dráždí neurony v mozku do takové míry, že odumřou. Dr. Russell Blaylock je expert na aspartam a další excitotoxiny. Velmi doporučujeme shlédnout jeho dokument nazvaný „Sweet Misery: A Poisoned World.“

Ingredience # 3: Hydrogenovaný kokosový olej a škrob

Hydrogenace je chemický proces, v rámci něhož se přidává vodík do dvojných vazeb v uhlovodících. Jeho cílem je zvýšit trvanlivost produktu, z oleje se stává plastičtější substance. Při tomto procesu vznikají rovněž trans-tuky, o kterých dnes víme, že jsou velmi škodlivé pro naše zdraví.

Ingredience # 4: Barviva (oxid titaničitý, blue 2 lake, red 40)

Oxid titaničitý je nanočástice, která se běžně vyskytuje v opalovacích krémech a mnoha dalších produktech, včetně syntetických výživových doplňků. Podle nových zjištění je tato látka karcinogenní. Jako lidské bytosti nás přitahují barevné věci. Umělá potravinová barviva, jako je red 40, se vyrábí z nafty a jsou pro naše zdraví nebezpečná. Mnoho lidí trpí velmi silnými alergiemi na tyto substance, které se rovněž podílí na poruše pozornosti (ADD) a dalších chorobách.

Ingredience # 5: Sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol

Tyto cukerné alkoholy mají původ v cukru, jsou však natolik pozměněny, že cukr neobsahují. Obecně platí, že když se něco přirozeného mění v „lepší“ produkt, výsledkem většinou bývá něco nezdravého. Někteří dokonce tvrdí, že tyto látky jsou mnohem horší než cukr a mohou vést k obezitě. Dalšími vedlejšími účinky jsou bolesti břicha a průjem. Je tedy cukerný alkohol lepší než cukr? Ani jedna z těchto látek není dobrá, takže jejich srovnávání nemá smyl.

 

Žvýkačky a trávení

Když žvýkáte, váš mozek je ošálen a myslí si, že jíte. Vysílá tudíž signály do žaludku, slinivky břišní a dalších trávicích orgánů, aby se na tuto „potravu“ připravily. Vaše slinné žlázy a slinivka břišní začnou vylučovat enzymy, kterou jsou nezbytné pro trávení a vstřebávání živin. Pri neustálem vylučování enzymů se enzymy časem spotřebují a proces se zpomalí. Jestliže dlouhodobě nezpracováváte a nevstřebáváte potraviny správným způsobem, můžete onemocnět, neboť vaše tělo potřebuje živiny pro svou obnovu a správný rozvoj.

 

Výborná alternativa pro svěží dech

Výbornou alternativou pro žvýkačky jsou malé lahvičky s organickou silicí máty peprné. Chcete-li mít svěží dech, spolkněte jen jednu kapku, a dosáhnete stejného účinku. Existuje mnoho podobných látek, díky kterým budete mít svěží dech.

Nic z toho, co žvýkačky obsahují, není přirozené. Je to chemická slátanina, která nijak neprospívá vašemu zdraví a škodí zubům. Nenechte se oklamat reklamou. Pět ingrediencí, které jsme zde analyzovali, tím či oným způsobem vedou ke vzniku chorob. Chcete se vystavovat takovému riziku jen proto, abyste měli svěží dech? V budoucnosti možná pochopíme, že žvýkačky jsou stejně škodlivé jako cigarety.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: activistpost.com

Komentáře   

-13 # kaphe 2013-06-26 17:17
ja osobne pouzivam xylitol bezne, co je na nem tak hruzostrasne toxickyho? :o

a kupuju ho tady : www.salviaparadise.cz/.../
:D
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+22 # Marika 2013-06-26 17:23
Najít odpověď nebylo tak jednoduché. Přesto se mi podařilo udělat si o tomto sladidlu poměrně přesný obrázek. Je pravda, že Xylitol všude doporučují - dokonce i na hlavní stránce výrobku Xylitol. Výrobci tohoto výrobku mi napsali v podstatě jen to, že "všude se píše, že je Xylitol bezpečný a proto my taky věříme, že je vhodný při protikvasinkové dietě".

Jiný názor má Bee Wilder, přírodní léčitelka s více než 20ti letou praxí s léčbou Candidy. Budu citovat názor Bee ze skupiny health.groups.yahoo.com.

(Bee Wilder): ,,Xylitol, Sorbitol, Malititol, a Mannitol se nazývají také jako cukerné alkoholy nebo polyoly a nejsou vlastně ani cukry, ani alkoholy, jsou klasifikovány jako sacharidy.

Xylitol je vyráběn extrakcí xylenu z březového dřeva nebo kukuřičných klasů, a reaguje s vodou tak, že se vyrobí xylóza neboli "dřevný cukr". Pak se přidá vodík (H2) k vytvoření "Xylitolu".

Proto je hydrogenovaným zpracovaným produktem, který je nezdravý pro každého.

K tomu bych ještě podotkla, že se o Xylitolu mluvilo v souvislosti se silnými křečemi žaludku a průjmu. Minimálně silné křeče můžu potvrdit.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-21 # It fighter 2013-06-26 21:55
No tak to si zabil! Přírodní léčitelka je uzasný odborník v oblasti chémie a biochémie :)
takto je sila!
Tak akurat možno odborník v okultizme........
Som diabetik a môžem povedať že Xylitol po rokoch užívania nezanechal v mojom tele žiadne ale že žiadne vedľajšie účinky!! A to chodím pravidelne na lekárske kontroli vratane podrobného rozboru krvy. takže zostite si relevantné informácie a nie info typu jedna babka povedala!
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+27 # Berta 2013-06-27 18:09
a to vám řekl kdo, že to nezanechalo účinky. Předpokládám,že máte diabetes 1 typu... co myslíte, že by vám v té krvi našli? Doktoři? když neumí vyléčit ani diabetes 2 typu, co si léčí bezdomovci v Indii stévií? :)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-11 # Riko 2013-08-22 14:59
diabetes stevii???????? Kam na ty blbosti lidi chodite?
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+8 # Manicka 2014-06-12 15:00
Sakra clovece ty jsi takovy debil. Ano diabetes, ano stevii. Vygoogli si to.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+26 # QuietRioT 2013-06-26 21:59
Pani Bee Wilder síce pekne zrhnula známe fakty (keď opomeniem, že cukry=sacharidy ), ale ten záver si doslova vycucala z prsta. Nie je pravda, že hydrogenácia vytvára nezdravé produkty, skôr naopak. Nasýtené zlúčeniny, ktoré sú produktom hydrogenácie sú menej náchylné na zmeny a teda sú stabilnejšie. V tele tak nemajú príležitosť ďalej meniť svoju štruktúru (spontánne).
Xylitol nepatrí k nebezpečným sladidlám ako apsartam alebo sacharín, čo je dané jeho jednoduchou, nasýtenou štruktúrov. Navyše xylitol produkujú aj niektoré rastliny, teda sa dá priradiť k prírodným sladidlám. Na diskusiu je potom zváženie rizík bežného cukru (sacharózy) vs, rizík xylitolu. Podľa môjho názoru prírodne vyrafinovaný xylitol výjde v 90 prípadov zo 100 úspešnejšie.

K článku:
Tu sa opäť niekto hral s faktami. Z chemickej stránky je väčšina vecí vystihnutá presne až na trans tuky ako produkty hydrogenácie čo je jednoducho nezmysel. Pri hydrogenácii dochádza k zániku násobných väzieb, teda tu nie je priestor hovoriť o konfigurácii.
Ďalej si dovolím nesúhlasiť s výrokom, že "Pri neustálem vylučování enzymů se enzymy časem spotřebují a proces se zpomalí." Enzými sa určite nespotrebujú, ak aj spôsobite žuvaním ich nadbytočnú tvorbu, môže to viesť maximálne k tomu, že dostanete hlad.
Zhrnul by som to asi tak, že autor hľadá senzáciu. Všetko vo veľkom množstve škodí a žuvačky nie sú výnimkou, ale až takto by som to nehrotil.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+11 # aquafriend 2013-06-28 09:41
Konečně to někdo shrnul. Díky. Souhlasím, jsou i výrobky s xylitolem získaným z březové šťávy. Jsou sice dražší, ale když chcete žvýkat...
Jinak se dají koupit i žvýkačky CHICZA vyrobené z gumy ze stromů, sbírané chicleros. Jsou slazené sirupem z agáve a glukózou. Běžně ve zdravých výživách. Doporučuji. A žvýkání rozhodně není škodlivé, je smutné, že si někdo plete slinění a produkci enzymů ze slinivky.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+16 # Labros007 2013-06-26 18:32
Cituji kaphe:
ja osobne pouzivam xylitol bezne, co je na nem tak hruzostrasne toxickyho? :o

a kupuju ho tady : www.salviaparadise.cz/.../
:D


Možná proto že je vyráběn právě z té geneticky pěstované kukuřice nasáklé toxickým postřikem Randap proti kterému je na tom poli jediná odolná.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-10 # Erich 2013-06-27 11:57
tahle tvoje věta je po gramatické i faktické stránce to nejnesmyslnější , co jsem za posledních několik měsíců četl...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Marcela 2013-08-22 16:22
Myslim, ze Labros0047 to trefil/a. V Evrope je geneticky modifikovana kukurice zakazana. Zato v USA je tezke najit nemodifikovanou . A geneticke modifikovani pomaha odolnosti proti postrikum Round Up. Proto je take Monsanto nejvetsim produkovatelem geneticky modifikovanych organismu.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Teri 2013-12-13 13:06
Moc bych tomu zákazu v Evropě nevěřila, protože Monsanto, nadnár. americ. společnost má již v ČR své zastoupení v Brně. Teď už je jen otázkou času, kdy našim zemědělcům zakážou k výsevům vlastní vypěstované osivo, tak jako to zakázali v Americe.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+4 # kaphe 2013-06-27 15:34
Cituji Labros007:
Cituji kaphe:
ja osobne pouzivam xylitol bezne, co je na nem tak hruzostrasne toxickyho? :o

a kupuju ho tady : www.salviaparadise.cz/.../
:D


Možná proto že je vyráběn právě z té geneticky pěstované kukuřice nasáklé toxickým postřikem Randap proti kterému je na tom poli jediná odolná.



" vyrobené z geneticky nemodifikované kukuřice."

jinak btw. nevim proc ten muj uvodni prispevek schytal takovych "minusu", nijkoho jsem o nicem nepresvedcoval, jen jsem se ptal.....
ps. ta reklama na cocacolu v clanku o toxickejch aspartamovejch zvykackach je vtipna.... s timhle servrem to jde od deseti k peti, celkove... :-(
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+6 # reklama 2013-06-27 19:09
heh, na tomto serveru je cílená reklama... Coca colu tam vidíš proto, že jsi jí nejspíš někdy někde googlil... Já osobně mám všude reklami na kopačky, protože jsem je nedávno na webu kupoval..
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-2 # kaphe 2013-06-28 00:08
Cituji reklama:
heh, na tomto serveru je cílená reklama... Coca colu tam vidíš proto, že jsi jí nejspíš někdy někde googlil... Já osobně mám všude reklami na kopačky, protože jsem je nedávno na webu kupoval..

sice si nevybavuju aze bych nekdy hledal neco co ma neco spolecnyho s kolou,ale v tom pripade to je jeste horsi, plnou hubu velkyho bratra a pritom to je takhle....
chapu ze se server nak musi zivit, ale ceho je moc toho je prislis
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # Romca 2013-07-02 13:20
Jé to je vtipný, já tam mám reklamu Jste těhotná? (nějaká reklama na kočárek) ...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Mickey 2014-10-05 19:49
a co tak pouzivat AdBlock plus?.. ak cumakujete na web cez Chroma >> chrome.google.com/.../...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # nymeria 2014-10-06 12:18
tomuto sa vraví remarketing
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+6 # Marcela 2013-06-28 20:47
zdravím ...na tuhle diskusi mě upozornila švagrová - jsem ráda, že se někdo konečně pozastavil nad tím, co se skrývá v drtivé většině žvýkaček na našem trhu ... jako zástupce českého výrobce 8 druhů bylinkových žvýkaček, mě opravdu těší, že lidi se konečně začínají dívat na složení výrobků ... naše žvýkačky jsou bez cukru, bez konzervantů a éček, bez aspartamu! prostě jen čisté bylinky ... chuť - pokud byste očekávali nepříjemnou, tak není ... více info na herbs.wgz.cz ... přeji všem zdravé a příjemné žvýkání :-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-13 # Jana123 2013-06-26 17:42
Možno žuvačka obsahuje toxické látky, ale nemyslím si že je to až tak škodlivé ako to tu autor zveličoval. Žuvačky existovali už hodne dávno a nikdy s tým nemal nikto problém. A zase pri žúvaní sa nevylučuje až tak veľa slín, ako ste to tu písali a keby aj áno (čo podľa mňa nie je možné) tak sa veľmi rýchlo vytvoria ďalšie. V tomto článku nevidím zmysel.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+11 # Labros007 2013-06-26 18:35
Cituji Jana123:
Možno žuvačka obsahuje toxické látky, ale nemyslím si že je to až tak škodlivé ako to tu autor zveličoval. Žuvačky existovali už hodne dávno a nikdy s tým nemal nikto problém. A zase pri žúvaní sa nevylučuje až tak veľa slín, ako ste to tu písali a keby aj áno (čo podľa mňa nie je možné) tak sa veľmi rýchlo vytvoria ďalšie. V tomto článku nevidím zmysel.

Ono se tu taky netvrdí že tyto výživné ingredience tam jsou od začátku.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Antonín 2013-06-26 21:21
Současné složení žvýkaček je na trhu posledních cca 20 let.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+6 # Berta 2013-06-27 18:13
no jak dávno myslíte? ony existovaly třeba za indiánů, z přírodní pryskyřice, bez ropy a jinejch sra .. On člověk nemá sám se sebou problém, když žvýká,jí aspartam atd. jen si pak lidi stěžujou na rakovinu,neplod nost,exémy,aler gie...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+9 # Marcela 2013-06-28 20:56
Paní Janko, dovolte mi jen malé upřesnění, abyste věděla, co se děje ve vašem těle při žvýkání žvýkaček s aspartamem - aspartam se totiž při zahřátí na 30°C (každý ví, jaká je teplota lidského těla) mění na metanol, který dále oxiduje na neurotoxin formaldehyd a kyselinu mravenčí - a věřte mi, to opravdu nejsou látky, které by tělu neškodily! ... navíc peprmint či mentol naleptávají sliznice dutiny ústní, hltanu, jícnu a žaludku ... a to jsem ani nevyjmenovala všechno ... víte, ono je to jako s léky - taky vám nikdo neřekne, že neléčí příčinu, ale jen následky ... :-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+4 # Kombašan 2013-08-22 18:09
Marcela, neviem, či fabulujete zámerne, alebo z nevedomosti, ale opomenuli ste uviesť časový rámec rozkladu aspartamu pri 30°C (je to veľmi pomalý proces):

Při teplotě 30°C se rozkládá jen pomalu, při vyšších teplotách rychleji. Například cola uchovávaná při teplotě 40 °C obsahuje po 8–10 týdnech jen 40 % původního množství aspartamu.Při teplotě 30 °C je třeba k dosažení stejného efektu doby asi 20 týdnů.

Při zpracování je v těle metabolizován jako bílkovina, přičemž vzniká malé množství toxického metanolu (z 0,35 l sladkého nápoje vznikne 18 mg, což je příliš malé množství na to, aby mohlo organizmu nějak uškodit. Ze stejného množství pomerančového džusu vznikne 23 mg metanolu, z jablečného džusu 29 mg, z grepového džusu 65 mg a z rajčatové šťávy dokonce 107 mg (tedy 6× více než z nápoje s aspartamem)meth anolu). Toto sú fakty, takže ráčte podávať úplné informácie namiesto zavádzajúcich dezinformácií.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-2 # Marcela 2013-08-22 19:15
Vážený pane s přezdívkou Kombašan, myslím, že doba rozkladu aspartamu je celkem nepodstatná záležitost. V dnešní přechemizované skladbě všech pseudo potravin bych řekla, že podstatné je to, že žvýkačky (a nejen ty), vůbec takovou látku jako aspartam obsahují. Citace z úvodní strany mluví za vše: "Je obecně známo, jak kontroverzní je tato substance. Je to jedna z nejtoxičtějších látek, které konzumujeme. Za touto látkou způsobující choroby je spousta politické korupce a peněz. Aspartam způsobuje všechny závažné mozkové poruchy včetně Alzheimerovy choroby a amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Podílí se rovněž na dalších chorobách, jako jsou cukrovka, roztroušená skleróza, astma a obezita. Nachází se sice v mnoha dietních produktech, při dlouhodobé konzumaci však vede k obezitě. Aspartam je excitotoxin, který dráždí neurony v mozku do takové míry, že odumřou."
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Kombašan 2013-08-23 13:52
zabúdate uviesť, že tento problém je výlučne u pacientov s fenylketonúriou .. znova neodborne zovšeobecňujete , čo potvrdzujete aj vašou reakciou, že údaj o dobe rozkladu odrazu dôležitý nie je - naopak je veľmi dôležitý - potraviny v sebe predsa nedržíme týždne, takže k takémuto rozkladu v tele ani nedochádza. Naopak trávi sa spôsobom ako som uviedol vyššie. Nie všetko, čo si prečítate na konšpiračných plátkoch je pravda. vtm.e15.cz/.../
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # Marcela 2013-08-23 23:39
Uvedla jsem Vám citaci z úvodní strany této www stránky - nejedná se o žádný konspirační plátek :-) ... takže aspartam je podle Vás škodlivý jen pro lidi trpící fenylketonurií? :-) to si asi děláte legraci ze všech, kteří jsou proti aspartamu v potravinách, ne? ... každopádně - nevidím důvod, proč dávat do těla něco syntetického, namísto přírodních a pro tělo přirozených látek. My prostě sladíme naše bylinkové žvýkačky Stévií, a tím bych to asi tak uzavřela :-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Kombašan 2013-08-25 09:25
Bez biochemického vzdelania ľahko uveríte čomukoľvek.

Citujem z:
primar.sme.sk/.../...
:
"Jediní, ktorí nesmú konzumovať aspartám, sú tí, ktorí trpia na dedičnú chorobu zvanú fenylketonúria. Títo ľudia nie sú schopní spracovať a vylúčiť aminokyselinu fenylalanín. Tá sa potom môže hromadiť v tele a poškodiť funkciu mozgu a nervov",

Prakticky všetky zložky potravín sú škodlivé v neprimeranom množstve (existuje aj otrava vodou), Aspartam sa skladá z dvoch úplne normálnych a prirodzených aminokyselin. Ak zjete bielkovinu, príjmete napr. 20 rôznych aminokyselin (vrátane asparagovej kys. a fenylalaninu (slúži k tvorbe neurotransmiter ov), V pripade aspartamu zjte len tie 2 aminokyseliny - navyše v minimálnom množstve (pretože aspartam má 200x vyššiu sladivosť ako cukor, používa sa teda v 200x menšom množstve). Preto som presvedčený o tom, že piť sladené nápoje alebo žuť žuvačky s cukrom je oveľa škodlivejšie ako tie s aspartamom. Rafinovaný cukor nás pri trávení oberá o minerály, je potravou zubokazných baktérií.

Bylinkové žvýkačky sú fajn - podporujem. Ale nepodporujem účelovo deizinformujúci marketing v štýle "vytvorme si spoločného nepriateľa a potom zákazníkom predávajme "liek" proti nemu." Tým by som to uzavrel.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # mirror 2014-10-05 20:05
Mily pane, myslim, ze citaciou z oficialnej stranky Sme ste to "vyhral" u vacsiny citatelov, diskutujucich a vobec vsetkych zdravo uvazujucich navstevnikov tohto media. Gratulacia a palec hore k tomu :DDD.
Pokial ide o aspartam, skuste sa trosku viac povenovat tematike a zistite, ze povodne bol vyvinuty ako chemicka zbran- neurotoxin, ktory aj v malom mnozstve blokuje cinnost neurotransmitte rov. Vcelku zaujimavo vyznieva aj argument, ze "sa skladá z dvoch úplne normálnych a prirodzených aminokyselin".. . Ved ked zjete len zopar (myslene doslova) "uplne normalnych a prirodzenych" neprazenych surovych mandli, do kratkej chvile ste tuhy posobenim "uplne normalneho a prirodzeneho" kyanovodiku, ktory ich metabolizovanim vo Vasom organizme "uplne normalne a prirodzene" vznikne. Trosku divna argumentacia, nie..? :)
Inak, s tymi poslednymi dvoma riadkami s Vami suhlasim. S pozdravoM;)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+18 # Devitka 2013-06-26 18:06
Dalsi odstranena polozka z meho jidelnicku
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+5 # p 2013-06-26 22:05
vy jite zvykacky ? Teda totok .. :D To se neji, to se zvyka.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+3 # Erich 2013-06-27 12:02
Takže když sem vložím překlad článku z pochybného zdroje a neznámého autora, kde bude napsáno, že záchodová prkýnka obsahují toxická barviva, přestanou desítky lidí, co věří každé blbosti, co se tu napíše, chodit na záchod? :D
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+13 # Berta 2013-06-27 18:17
nejde o zdroj ani autora,ale fakta,takže záleží na tom,co máte v hlavě a ne v prkýnku. Můžete si fakta dohledat a nečekat, co kdejakej Ferda napíše. co obsahují žvýkačky, si každý umí přečíst a každý snad ví,že to na BIO zahrádce neroste. Když žmoulám v puse něco z ropy a sladidel,tak nemusim bejt génius, abych si to dala dohromady. Já nechápu,čemu se furt lidi divěj.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-2 # Y108 2013-07-02 13:09
Cituji Erich:
Takže když sem vložím překlad článku z pochybného zdroje a neznámého autora, kde bude napsáno, že záchodová prkýnka obsahují toxická barviva, přestanou desítky lidí, co věří každé blbosti, co se tu napíše, chodit na záchod? :D


Zrovna na záchodě sedím... :D
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Oleg Cajko 2013-06-26 18:07
přeposílm ti článek o žvýkačkách:-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+17 # Bea 2013-06-26 18:14
..mne z toho vychadza, ze vsetko, co je akokolvek upravovane, myslim tym sacharid je nezdrave, tym, ze to uz nie je prirodne...takz e najzdravsie ako sladit mi vychadza trstinovy cukor, med, stevia?
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-2 # Marcela 2013-06-28 21:00
jednoznačně stévie nebo cukropur ... ještě by šel acesulfam K, což je sice umělé sladidlo, ale naše tělo ho nijak nezpracovává - odchází volně močí, proto je vhodné i pro diabetiky :-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+7 # mr.x. 2013-06-26 19:22
a kde se dají sehnat ty lahvičky se silicí máty, o nichž se píše v článku? díky
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # tr 2013-06-26 19:57
Kupříkladu tady: kutilov.cz/.../...

Zadejte si do vyhledávání v Google nebo Bing "silice máty".
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # hledač 2013-06-27 00:50
Zkuste žvýkací pryskyřici bylinka.cz/.../...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # vadim 2013-10-31 11:18
no tak to jsem kdysi zkusila. Kolegyne mi dala ochutnat a to se nedalo. Když už dám do pusy pryskyřice, tak jedině Chiu.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+21 # Jan Urbánek 2013-06-26 21:30
Někdy ty články vypadají jako snůška dogmatických slátanin rebelujících polointelektuál ů, jejichž zdrojem informací jsou články na internetu.
Xylitol je cukr z břízy, který má velmi pozitivní vliv na lidské zdraví - zuby např. Také má mnohonásobně nižší glykemický i inzulinový index.
Žvýkání je podle autora článku špatné. Hmmm
Ke žvýkání obecně se dá také doplnit, že je skutečně skvělé, když vezmeme v potaz fakt, že za pomoci slin trávíme potravu, kterou jsme předtím nedostatečně rozžvýkali...te dy přidáváme do našeho trávicího kotlíku alfa-amylázu, která naopak slinivce břišní ulevuje(slinivk a nemusí tolik produkovat sama).
Je trochu nebezpečné se strefovat do věcí, kterým příliš nerozumíme....
Ale samozřejmě, že žvýkačky obsahují i kontroverzní látky jako zmíněný aspartam.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-3 # slak 2013-06-26 21:49
Nechodil si z ÚP monaca ke studánce?
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+3 # Jan Urbánek 2013-06-27 11:35
K různým studánkám jsem chodil, ale ÚP minic neříká...Monaco máme ale za Chrudimí...;)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # agent000 2013-06-27 01:22
bacha na to co tady říkáte, jinak budete nazván placeným trollem a naprogramovaným robotem, co slouží svým pánům ;)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # Berta 2013-06-27 18:20
z brízy se dělal v pravěku, je to z kukuřice, tzn pravděpodobně z GMO Monsantovský kukuřice. Jinak je i v ovoci a houbách vy chytrolíne.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # Riko 2013-08-22 15:09
Pravdepodobne? Nebo je? Vis prd a delas machry.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+4 # Jan Hink 2013-06-27 01:20
Pro jistotu si dám frťana.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+6 # FRANZI 2013-06-27 11:31
Cituji Jan Hink:
Pro jistotu si dám frťana.

EST,EST,EST,ano ,chcete-li mít příjemný přírodní dech, jiskru v oku a veselou mysl,dejte si štamrli slivovice ze švstek ze své zahrádky a na ta emerická jedovatá svinstva se z vysoka vys......!
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Luke 2013-07-24 11:37
Ako si dovolite napisat, ze slivovica je zo "svestek". Slivovica je zo sliviek a ked je podla vas zo svestek tak si ju volajte svestkovica :D
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+6 # Václav 2013-06-27 11:44
Již dávno je známé, že nejzdravější je : " Nejíst ! Nepít ! Nedýchat ! " Nu a po přečtení tohoto článku můžeme přidat i " Nežvýkat !" To se nám ten soubor zdravých příkazů rozšiřuje.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-1 # Marcela 2013-06-28 20:49
i žvýkat, pane Václave se dá zdravě :-) ...
herbs.wgz.cz ...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # JIP 2013-06-27 12:22
Ovlivněn reklamou žvýkal jsem od cca 14 do 25 a často a způsobilo mi to jenom potíže. Po více než pěti letech se alergií pomalu zbavuji a snad se mi podaří se jich jednou zbavit úplně. Ale dokud bude možné sehnat cigarety, tak žvýkačky zřejmě lidi kupovat nepřestanou...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Taka 2013-07-24 15:57
V Japonsku jsou normální žvíkačky dokonce zakázané , smí se tam prodávat jen ty z kaučukovníku. Taky si je kupuju v Bazalkách. Ten ropnej produkt bych do huby v životě nestrčil.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Riko 2013-08-22 15:06
Zase lzi a hlouposti. TiO2 neni otxicky a neni ani nikde zakazan. Zadny vyzkum zatim nepotvrdil toxicitu.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Luke 2014-02-05 11:44
Článek plný zavádějících a nepřesných informací. Jedině snad se statí o aspartamu se dá souhlasit.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # R.Maniac 2014-10-06 12:19
Ježíši co to zase jé?To že to člověk žvejká ještě neznamená že to jí.Každý se radči mrkněte co si mažete na chleba,Rama,Per la a podobné kekely které jsou vyrobeny ze základní složky co se vyrábí igelit a podobně a přímo to konzumujete,že se to jen dobře maže na chleba.Toto zase studovalo nějaké trdlo a tedˇse doma cpe chlebem namazaný Ramou.Tfuj běžte do háje už s těmahle kecama,žvýkačky používám už 36 let téměř deně a problémy nemám.Hezký den přežvýkavcům.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Tereza Horová 2015-04-02 11:45
Dobrý den,
diskuze se tady hodně rozjela. Je dobré přečíst si více zdrojů a já tedy přidávám jeden odkaz. Na této stránce sorbitol.cz/vedlejsi-ucinky/ najdete různé informace o původu sorbitolu, jeho využití apod. Mrknětě, třeba se dozvíte ještě něco nového.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
Top of Page

Nezávislé zpravodajství z celého světa aneb Co se jinde nedozvíte | Založeno 2011
Máte dotaz? Chcete inzerovat na AC24? Neváhejte nás kontaktovat formou emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Copyright © 2011–2016 AC24, s.r.o. | O projektu | Tiráž | Napsali o nás | Podpořte nás

Webový portál AC24.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.