V roce 2016 tu žilo jen 241 obyvatel, z toho část přistěhovalců ze zahraničí. Občané doufají, že finanční odměna by mohla vzbudit zájem lidí a Albinen před zánikem zachránit. Kromě peněz je jednoznačně velkým lákadlem i prostředí, ve kterém se vesnička nachází. Sluneční úpatí hor slibuje nebeský klid a duševní pohodu.

Obyvatel, kteří zde žijí trvale, v posledních letech jaksi ubývá a mnoho obyvatel sem přichází jen za odpočinkem do svých prázdninových idylických domků. Není se čemu divit, protože švýcarská oblast Valais je skutečně okouzlující.

Nedávno Albinen opustili tři rodiny, což znamená, že ubylo i osm dětí, následkem čehož musela být zavřená i místní škola. Za posledních deset let se téměř deset procent obyvatel odstěhovalo do jiných míst a téměř sedm procent obyvatel zahynulo.

Samospráva se proto rozhodla, že nabídne bohatou finanční odměnu každému, kdo by se rozhodl přijít do krásné horské vesničky žít, nebo si tu postavit dům.

Místě noviny uvádějí, že každý dospělý jedinec dostane odměnu ve výši v přepočtu více než 21 tisíc eur a na každé dítě připadne v přepočtu více než 8 500 eur. Pokud se do Albinea přistěhuje celá čtyřčlenná rodina, dostat by mohla až téměř 60 tisíc eur.

Samozřejmě, peníze nedostane jen tak někdo. Musí splnit jisté podmínky. Jaké? Musíte mít méně než 45 let a setrvat ve vesničce alespoň po dobu deseti let. Kromě toho, dům, který si tu příští občan koupí, nebo postaví, musí mít hodnotu nejméně 171 tisíc eur. A nesmí to být prázdninové sídlo, které navštívíte jednou za čas, ale musí to být trvalé bydliště.

Pokud byste si mysleli, že tu zřejmě žijí už jen starší občané, jste na omylu. Přes 23 procent populace tvoří mladí lidé ve věku do 19 let. Více než 50 procent obyvatel je dospělé a seniory je podobně jako mladé přes 24 procent.

Ptáte se, co z toho vesnice bude mít, kromě toho, že nezanikne? Výdaje, které zaplatí budoucím obyvatelům se jim údajně vrátí prostřednictvím daní a smluv se staviteli. Místní noviny zdůrazňují, že jde o investici do budoucnosti.

Městský typ člověk zde zřejmě příliš dlouho nevydrží, protože obyvatelé Albinea se živí převážně zemědělstvím, zejména pastevectvím. Pokud vás však lákají Alpy, pestrá flóra a fauna a nevadí vám jednoduchý způsob života, možná je to skvělá příležitost právě pro vás.

Zdroj: independent.co.uk