Navzdory svým problémům BRICS již představuje „významnou překážku" existenci unipolárního světového řádu, napsal pro Asia Times Pepe Escobar. K posílení této pozice připravují partneři uskupení projekt, který jim pomůže obejít dolar a americké sankce.


Každoroční summit BRICS, který se tentokrát konal v Číně „nemohl probíhat za napjatější geopolitické situace“, uvedl komentátor Asia Times Pepe Escobar.

Autor článku připomíná, že jádrem BRICS je Rusko a Čína spolu se strategickým partnerstvím. A samozřejmě, pokud budeme hovořit o globálních otázkách, pak dnes je pro tyto dvě země hlavním tématem severokorejská krize, protože mají společnou hranici s KLDR.

Jak novinář napsal, Pchjongjang provedl své jaderné testy jen tři dny poté, co v blízkosti prolétaly americké a japonské stíhačky a bombardéry. Každému, kdo je obeznámen s rozložením sil na Korejském poloostrově, je jasné, že to KLDR neponechá bez odpovědi. A to nás přivádí zpět k „jedinému rozumnému návrhu“vyřešit krizi – „dvojímu zmrazení“ (vojenských aktivit USA, Japonska a Jižní Koreje, a jaderného a raketového programu Severní Koreje), o čemž hovoří Čína a Rusko.

Zdá se však, že Dílí není s touto činností příliš spokojeno, zejména aktivitou Pekingu. Navíc v předvečer jednání BRICS, Indie a Čína musely spěchat s urovnáním krize na společné hranici u plošiny Doklam v Himálají. Přičemž, jak poznamenal Escobar, loni premiér Indie Narendra Modi se rovněž pokusil o podobné manévry před summitu BRICS v Goa a požadoval, aby byl Pákistán vyhlášen za „teroristický stát“.


Navíc Modi „zjevně bojkotoval“ květnový summit k „Nové Hedvábné stezce“ v čínském Hangžou, hlavně proto, že Peking aktivně přitahuje Pákistán k tomuto projektu. Na druhou stranu, Dillí a Tokio sní o vlastní alternativě k „Nové Hedvábné stezce“. Dokonce mají svůj vlastní program, který by měl spojovat Asii a Afriku. Nicméně myslet si, že mohou ukrást vavříny „Hedvábné stezky“, by bylo velmi arogantní, komentuje autor.

I když ne všechny země BRICS jsou ochotné aktivně hrát na mezinárodní scéně, jako Brazílie, která se více zabývá svými vnitřními problémy, a novou Rozvojovou banku nebrali všichni vážně, organizace je již „velkou překážkou pro existenci unipolárního světového řádu“. Jak Si Ťin-pching, šéf Číny jemně řekl na nynějším summitu, „pět zemí by mělo hrát aktivnější roli ve správě světa“.

Proto BRICS právě nyní oznamuje své „rozhovory“ s Mexikem, Egyptem, Thajskem, Novou Guineou a Tádžikistánem. To je začátek přechodu na „BRICS Plus“ – koncept rozšiřujícího se partnerství, který byl vypracován Pekingem.

A ruský prezident Vladimir Putin oznamuje skutečnou „podstatu BRICS“. Ruský vůdce se zaměřuje na poctivý multipolární svět a kritizuje protekcionismus a nové překážky světovému obchodu.

V takovém vícepolárním světě je konflikt v Sýrii z velké části vyřešen díky Rusku. Právě Moskva a Peking nabízejí „zdravé řešení“ pro severokorejskou krizi, stejně jako pro problém Afghánistánu, který by podle nich měl být řešen Asií a nikoli Západem.


A je zde „rozhodující argument“. „Rusko sdílí obavy států BRICS ohledně nespravedlivosti současné globální finanční a ekonomické architektury, která nezohledňuje rostoucí ekonomickou váhu rozvojových zemí…. Jsme připraveni nadále podporovat reformy v oblasti mezinárodní finanční regulace, abychom společně pomohli překonat nadměrnou dominanci omezeného počtu rezervních měn,“ uvedl Putin.

„Překonání nadměrné dominance omezeného počtu rezervních měn“ je velmi zdvořilým způsobem, vyjádřeno to, co země BRICS říkají již několik let: jak obcházet americký dolar, stejně jako petrodolary.

A Peking je připraven vstoupit do hry. Brzy má Čína v úmyslu uzavřít svoji smlouvu na ropu, nominovanou ne v dolarech, stejně jako dříve, ale v juanech, který mimo jiné, může být konvertován na zlato. To znamená, že Rusko, stejně jako Írán – „další klíčový uzel euroasijské integrace“, budou schopny obcházet americké sankce v obchodu s energetickými zdroji ve vlastní měně nebo v juanských jednotkách. „Nová triáda ropy, juanů a zlata“ je prospěšná pro každého, a co je nejdůležitější – obchází dolar.

Podle Escobara jsou to velmi ambiciózní dlouhodobé ekonomické plány, které rozhodně nebudou mnohým ve Washingtonu po chuti.

Zdroj: pz.cz