„Letečtí pozorovatelé“, používající levnou aplikaci na sledování leteckého provozu za 2,99 lliber,  objevili britské špionážní letadlo na hranicích s Ruskem. Špionážní letoun britské RAF v ceně 650 milionů liber byl viděn na mobilní aplikaci jak se pohybuje v blízkosti Ruska. Letoun RAF, jménem Rivet Joint, byl viděn ve výšce 27 000 stop, když se snažil získat informace o silně bráněné ruské základně v Baltském moři.

Minutu záznamu vysoce utajované mise o Kaliningradské námořní letecké základně sledovaly stovky tisíc lidí na internetu a detaily byly sdíleny na Twitteru.

Radarové snímky na sociálních médiích ukazovaly, že speciální letadlo RAF letělo ve vzdálenosti 60 mil od ruské základny a bylo doprovázeno americkými špionážními letadly a neviditelnými stíhačkami  F-35A.

Společná operace Spojeného království a Spojených států, která byla zahájena minulé úterý, a konala se  v době velkého napětí mezi prezidentem Putinem a NATO a jen pár dní poté, co britští vojáci v Estonsku se účastní manévrů proti ruské invazi.

Bývalý letecký velitel Graham Pitchfork varoval, že stránky jako jsou Flightradar24.com a Planefinder.net znemožnily RAF uchovat tajemství.

„Není mnoho těch chytráků, kteří se mohou dívat a sdílet informace se světem. Rychlost přenosu informací a snadnost jejich sdílení je ale pozoruhodná,“ řekl Graham Pitchfork.

„Myslím, že je trochu divné, že tihle lidé chtějí sledovat naše vojenská špionážní letadla všude, kde jsou.“

V úterý ráno odletěl z letiště RAF ve Waddingtonu v Lincolnshire 146-ti tunový Rivet Joint a její 27-členná posádka. Letoun o délce 136 stop později přeletěl přes Severní moře a letěl nad Dánskem a později byl nasměrován k ruským břehům.

„Britská a americké letadla se s největší pravděpodobností pokoušela vyvolat reakci ruské radarové ochrany, protože potom většinou Rusové vysílají své radarové vlny proti Británii a USA, aby sbírali a analyzovali data“.

Daily Mail už předtím ukázal, jak teroristé pomocí aplikace Flightradar24 a mobilních telefonů mohli sledovat vrtulník letecké ambulance s princem Williamem.

„Evropský vzdušný prostor je extrémně přeplněný, takže existuje limit pro to, co může udělat skrytě,“ dodal k případu Justin Bronk z think-tanku Royal United Services Institute.

Zdroj: pz.cz