WASHINGTON (AP) — Uprostřed bouří kvůli personálním otřesům, zablokovaným zákazům cestování a s ruským mračnem visícím nad hlavou prezident Donald Trump bez ustání rozbíhá jednu z nejdůležitějších částí své agendy: Zrušit Obamoviny. Od potratů přes energetiku ke klimatické změně až k osobním investicím dodržuje Trump své sliby metodickým rušením předpisů a politik přijatých za prezidentování Baracka Obamy. Nebyla to ale vždy snadná cesta.


Trumpovi se nedávno nepovedlo splnit svůj slib zrušit a nahradit Zákon o dostupné péči, který nadále funguje jako Obamův nejuznávanější úspěch v domácí politice. Trumpovi a mluvčímu Sněmovny Paulu Ryanovi se minulý měsíc nepodařilo přesvědčit dost dalších Republikánů k podpoře nové legislativy o zdravotní péči. Ryan návrh tohoto opatření stáhl těsně před plánovaným hlasováním Sněmovny.

Lepších výsledků dosáhl Trump v jiných oblastech.

KLIMATICKÁ ZMĚNA

Trump minulý týden podepsal vládní vyhlášku plnící jeho slib zrušit Obamovy snahy omezit globální oteplování. Vyhláška provedla revizi Plánu čisté energie, hlavního Obamova úsilí o omezení emisí uhlíku omezením emisí skleníkových plynů z elektráren pálících uhlí. Trump rovněž zrušil 14 měsíců staré zastavení nových nájmů federální půdy k těžbě uhlí. Obamova administrativa uvalila tříleté zmrazení takovýchto nájmů v lednu loňského roku.

Tato vyhláška se týká rovněž celé řady předpisů z Obamovy éry včetně požadavků na započítávání „sociálních nákladů“ uhlíkových emisí do všech správních řízení a snahy skoncovat s emisemi metanu u ropných a plynových studní. Podnikatelské skupiny si Trumpovi, samotnému podnikateli, stěžovaly, že tyto předpisy jsou obtěžující a drahé.

INTERNETOVÉ SOUKROMÍ

Očekává se, že Trump brzy podepíše opatření blokující předpisy on-line soukromí Federální komunikační komise (FCC) vydané během posledních měsíců Obamova úřadování. To je první krok k tomu, aby se internetovým poskytovatelům povolilo prodávat informace o tom, co si jejich zákazníci rádi prohlíží. Předpisy FCC byly střiženy tak, aby spotřebitelé měli větší kontrolu nad tím, jak společnosti jako Comcast, AT&T a Verizon sdílí informace. Kritici si stěžovali, že tyto předpisy by zvýšily náklady, zadusily inovace a svévolně vybíraly, které internetové společnosti budou vítězi a které poraženými.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer říká, že tyto předpisy představují typický příklad „překračování pravomocí federace“, které Trump jako kandidát slíbil zrušit.

POTRATY A PLÁNOVÁNÍ RODINY

Očekává se, že Trump podepíše legislativu rušící další Obamův předpis, a to ten, co státům zakazuje blokovat federální peníze na plánování rodiny od poboček Plánovaného rodičovství a dalších klinik, které poskytují potraty. Tento předpis byl dokončen těsně předtím, než Obama v lednu opustil úřad.

Toto opatření minulý týden prošlo Senátem s tím, že viceprezident Mike Pence, který je zároveň předsedou Senátu, prosadil vítězné hlasování 51 hlasy této 100 členné kongresové komory.

ROPOVOD KEYSTONE XL

Trump dal tomuto dlouho zdržovanému projektu 24. března zelenou, čímž zvrátil Obamovo rozhodnutí necelých 18 měsíců staré. Poté, co Trump pozval TransCanada, tj. kanadskou společnost stavící tento ropovod za 8 miliard $, aby znovu podaly žádosti, tak ministerstvo zahraničí tento projekt schválilo s tvrzením, že ten znamená pokrok v prosazování amerických národních zájmů. Obama tvrdil, že tento projekt s nimi v souladu není.

Toto schválení přišlo téměř desetileté poté, co TransCanada požádala o dokončení tohoto 2 735 km dlouhého ropovodu k vedení ropy z dehtových písků z kanadské Alberty do rafinerií v Texasu a podél pobřeží Zálivu. 

Trump říká, že tento projekt sníží náklady a závislost na cizí ropě a vytvoří tisíce pracovních příležitostí. Obama o něm tvrdil, že by snižoval věrohodnost USA v mezinárodním úsilí o boj s klimatickou změnou.

POTRUBÍ DAKOTA ACCESS

Za Obamy Armádní ženijní útvary v prosinci odmítly dovolit stavbu tohoto potrubí pod jezerem Oahe v Jižní Dakotě na základě toho, že je zapotřebí uvažovat o alternativních trasách. Kmeny Indiánů ale podaly žaloby k zablokování stavby s námitkou, že potrubí by jim ohrozilo zásobování vodou a jejich kulturní památky.




Loading...