Jako z Orwelova románu 1984 působí zřízení útvaru boje proti dezinformacím, které dnes ohlásil ministr vnitra Milan Chovanec. Nová organizační složka Chovancova úřadu začne pracovat od příštího roku a podle slov jeho zřizovatele bude mít za úkol „bránit šíření nepravdivých nebo zavádějících informací a propagandy“. Piráti to považují za další pokračování v omezování osobních svobod občanů.


Sněmovna tento týden také schválila zákon o boji proto terorismu, který umožňuje trestat až 12 letým trestem za „schvalování terorismu“. Kombinace těchto „opatření“ vytváří vysoká rizika v oblasti umlčování a trestání nepohodlných názorů.

Piráti mají vážné obavy o dodržování článku 17 Listiny základních práv a svobod, která je součástí Ústavy ČR. Právo na svobodné získávání a šíření informací patří i v naší zemi mezi základní lidská práva. Informace jsou dnes nejžádanějším zbožím a vláda by měla dělat vše pro to, aby informační toky byly nedotknutelné. Pokud dnes lidé ztrácejí důvěru ve stát, jeho instituce, nadnárodní organizace, či jednotlivé politiky, je problém v jejich netransparentním chování a konání.

Namísto šikany namířené proti médiím stojícím mimo mainstream by bylo záhodno věnovat úsilí, aby veřejnoprávní média pracovala skutečně jako služba veřejnosti, tedy fungovala transparentně a byla vyvážená a objektivní.