„Tento konflikt mezi USA a Ruskem, který se vede na Ukrajině, je předehrou k III. světové válce. A spousta lidí to ví.“ Tohle říká Jurij Ščerbak, který býval ukrajinským velvyslancem ve Washingtonu v letech 1994-1998. Dr. Ščerbak byl jedním z mála progresivních na Ukrajině, který se tam kdy stal představitelem ukrajinské vlády. Teď poprvé veřejně promlouvá, aby vyjádřil své obavy z postupu směrem k jadernému konfliktu mezi Spojenými státy a Ruskem a ze současné nebezpečné role Ukrajiny při napomáhání k jeho uskutečnění.


V roce 1998 napsal knihu Strategická role Ukrajiny vydanou Harvard University Press; takže o tomto tématu toho ví hodně.

V pondělí 29. prosince promluvil v ukrajinské televizi Channel 5, aby svou zemi varoval před směrem nastoupeným její nově instalovanou vládou tou, která přišla k moci násilným pučem z 22. února a od té doby tráví svůj čas bombardováním těch oblastí Ukrajiny, které z 90% hlasovaly pro demokraticky zvoleného ukrajinského presidenta, který byl svržen pučem, jenž k moci přivedl novou vládu.

Tento problém dělá Dr. Ščerbakovi obzvláštní starosti, protože je hluboce obeznámen se „strategickou rolí Ukrajiny“ a také, protože sloužil ve Washingtonu jako ukrajinský velvyslanec. Dr. Ščerbak tu rovněž promluvil, protože je ve své zemi člověkem s vzácnou politickou historií: jako anti-komunista, který je zároveň i anti-fašistou.

Dr. Ščerbak na rozdíl od téměř všech současných hlavních ukrajinských politiků nebyl nikdy komunista a rovněž oponoval i nacismu, který představuje zvláště ukrajinská strana Pravý sektor a ukrajinská strana Svoboda, která se sama nazývala „Národně socialistickou stranou Ukrajin“, dokud jim CIA z USA neporadila, aby si změnili jméno na „Svoboda“. (Ukrajinská politická kultura se zatím ještě nedostala moc za tyhle názory polarizující Ukrajinu: tj. že Hitler byl ten dobrý a Stalin byl ten zlý, versus Stalin byl ten dobrý a Hitler byl ten zlý; a téměř všechny výjimky z této polarity, jako příznivci demokracie a odpůrci jakékoliv formy totalitarismu jsou v tom regionu, který je zrovna teď bombardován. CIA vždy podporovala ty pro-Hitlerovské Ukrajince.)

Ščerbak (ačkoliv pochází z ultra-konzervativního ukrajinského severozápadu) je autentickým ukrajinským šampiónem demokracie. Jako takový je také respektovaným mezinárodním expertem na téma vztahů mezi USA a Ruskem a na ukrajinskou roli v nich. Není to jen zase nějaký další člověk, co má na tuhle věc nějaký názor.

Jeho plné prohlášení o této záležitosti, jak jej v pondělí citovala vlivná ukrajinská webová stránka politnavigator.net, bylo:„Tohle je předehra ke III. světové válce. A spousta lidí to ví. Např. Záporožská jaderná elektrárna je jen 160 kilometrů od současných bojů. Dovedete si představit, k jaké katastrofě by mohlo dojít, kdyby ji zasáhl granát? Máme nějakou alternativu k Minským rozhovorům (mezi ukrajinským presidentem Petrem Porošenkem a vůdci vzbouřeneckých oblastí)? Můžeme vyhlásit válku Moskvě a vést ji pouze prostředky, které máme po ruce? Ne. Protože v takovém případě nám zítra do Kyjeva přiletí křižující střely.“

Televizi Channel 5 vlastnil současný ukrajinský president Petro Porošenko, dokud jej 25. května nezvolili voliči (nerebelujících oblastí) za presidenta nad celou Ukrajinou. Tento kanál, v němž producenty najal Porošenko, je všeobecně považován za představitele jeho názorů. Porošenko je v současnosti terčem neustálých útoků další ukrajinských oligarchů, zvláště přítele US Bílého domu Ihora Kolomojského (velkého finančního mecenáše kampaní za vyhubení), jelikož je nedostatečně agresivní při hubení obyvatel rebelujících regionů Ukrajiny. Dr. Ščerbak v podstatě říká, že zvýšení intenzity hubení těchto lidí bude nebezpečné pro všechny Ukrajince, ne jen pro ty na jihovýchodu, které vláda bombarduje.

Když Evropská unie okamžitě po puči z 22. února vyslala do Kyjeva vyšetřovatele, aby zjistil, kdo byl za masivním krveprolitím, které přispělo k pádu tehdejšího demokraticky zvoleného presidenta Viktora Janukoviče a k instalaci nového pro-‚Západního‘ režimu, který nahradil Janukoviče, tak vyšetřovatel zjistil, že i Petro Porošenko sám soukromě přiznává, že podle něj ti maskovaní střelci, byli z jejich strany, nikoliv z Janukovičovy, aby pak Kyjev a Washington šířil povídačku pro veřejnost, že za tím byl Janukovič, nikoliv skutečnou pravdu. EU ministryně zahraničních záležitostí, když se to dověděla, tak tím byla šokovaná a okamžitě změnila téma hovoru (jelikož EU je v podstatě pod kontrolou Washingtonu).

Porošenko se teď pokouší uspokojit Washington a americké oligarchy, kteří jej kontrolují, a současně s tím uspokojit oligarchy na Ukrajině samotné (k nimž sám patří). Takže to objevení velvyslance Dr. Ščerbaka, který se teď objevil v bývalé Porošenkově televizní stanici v době, kdy by Porošenko sám mohl být docela dobře vyměněn za politika, který chce bombardovat oblast odmítačů režimu ještě více, než to činí Porošenko, by mohlo docela dobře být odrazem zintenzivňujícího se politického rozkolu mezi ukrajinskými oligarchy ohledně toho, jestli opravdu chtějí jaderný útok Washingtonu proti Rusku – útok, jehož by se Ukrajina stala nejspíš hlavním jevištěm, a nejspíš by trpěla daleko více než američtí oligarchové. Takže se nám tu otvírá rozkol i uvnitř mezinárodního aristokratického řádu, jelikož události postoupili blíže k jadernému útoku.

Konečné rozhodnutí učiní Barack Obama – nebo snad (bude-li to po 2016) ten někdo, kdo jej nahradí. On každopádně k takovému útoku položil základy.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz