Klíšťata na severoamerickém kontinentu přenáší svým kousnutím alergii. Ta u lidí způsobuje silnou reakci po pozření červeného, tedy hlavně hovězího a vepřového masa.

Za alergii může přehnaná imunitní reakce na sacharid alfa-gal. Ten je běžný v těle všech savců, s výjimkou části primátů – včetně člověka. 

Už roku 2017 informovali vědci z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, že se alfa-gal alergie ve zvýšené míře vyskytuje u zaměstnanců v lesnictví a u lovců.

Reálně tato alergická přecitlivělost funguje jako klasická alergie na potraviny – jejími projevy jsou problémy s dýcháním, třes, ale může se objevit také život ohrožující anafylaktický šok. Problém také je, že se tato alergie může projevit až roky po prvním kousnutí, takže si ji dlouho lékaři s klíšťaty nedávali do souvislosti.

Zdroj:  ct24.cz