Věhlasný kritik americké zahraniční politiky a lingvista profesor Noam Chomsky už nesčetněkrát konstatoval, že moc Spojených států od konce II. světové války neustále upadá. Jak Chomsky uvádí, že Spojené státy byly v roce 1945 „doslova polovinou světového bohatství, s neuvěřitelnou bezpečností, kontrolovaly celou Západní polokouli, její oba oceány, a i oba oceány na opačné polokouli.“


V tomto kontextu a v kontextu toho, jak Spojené státy vedly války v četných zemích po celé planetě s nejpokročilejšími technologiemi světa, je těžko pochopitelné, jak k tomu došlo. Jenže Chomsy se zmýlil.

Počínaje tím, o čem se hovoří jako o „ztrátě Číny“ ve 40. letech, začaly Spojené státy pomalu ztrácet i oblasti Jihovýchodní Asie, což Ameriku vedlo k tomu, aby brutálně zahájila Indočínské války. Jak Chomsky uvádí, zničením Jižního Vietnamu v těžce kritizované Vietnamské válce – což byl krok, jehož záměrem bylo zabránit Vietnamu, aby dosáhl nezávislosti a snad se stal i komunistickým státem – vyslaly USA poselství i zbytku Indočíny, že když se nějaký národ pokusí vymanit se z americko-evropské kontroly, tak bude nejspíš vybombardován do základů. Ta strategie v té době fungovala: jak uvádí Chomsky, do roku 1965 měla každá země v regionu diktaturu nachystanou vládnout způsobem hodícím se americkým zahraničně politickým zájmům. Jak ukazuje poslední vývoj v Asijském regionu, tak ale úspěch této strategie tyranského státu měl opravdu jen krátkou životnost.

Kromě toho Spojené státy rovněž ztratily i Jižní Ameriku. Podle Chomského je „ztráta“ Jižní Ameriky snadno pozorovatelná:

„Jedním z projevů toho je, že Spojené státy byly vyhnány z každičké vojenské základny, co v Jižní Americe měly. Pokoušíme se jich pár obnovit, právě teď ale nemáme žádnou.“