Holandský parlament uprostřed rostoucího skepticismu vůči jednotné evropské měně vede šetření, zda by mohl pohřbít euro. Poslanci hlasovali jednohlasně, že se zpracuje hlášení ohledně obav z nízkých úrokových sazeb Evropské centrální banky, které v Holandsku poškozují věřitele. To přezkoumá, zda je pro Holandsko technicky možné se z této měny stáhnout.


Výsledek tohoto šetření nemá přijít před parlamentními volbami v březnu, v nichž nejspíš v rámci šíření populismu Evropou největší zisky zaznamená strana euroskeptiků zaměřených i proti islamizaci Geerta Wilderse.

De Dagelijkse Standaart hlásí, že tento krok podnítil Pieter  Omtzigt z konzervativní Křesťanskodemokratické strany náležející k establishmentu, a to nejspíš jako pokus něčím předčít pana Wilderse a přetáhnout své bývalé stoupence zpět z jeho Strany svobody.

Pan Wilders slíbil, pokud se v březnu dostane k moci, referendum o členství v euru, kdy průzkumy naznačují, že se jeho strana v Dánském parlamentu objeví jako ta největší. Ostatní strany nejspíš ale zformují koalici, aby mu znemožnily stát se ministerským předsedou, a znemožnily Straně svobody vládnutí.

Načasování tohoto šetření naznačuje, že strany mainstreamu mají v Holandsku ze vzestupu popularity pana Wilderse čím dál větší obavy až do té míry, že jsou připraveny některé z jeho politik v naději na oslabení jeho podpory třebas i imitovat.