Průmyslníci z Indie jsou v posledních letech v popředí trvale udržitelné, čisté energie.  Nyní jeden rodinný podnik v jižním indickém státě Kerala přišel s jedním z nejvíce průkopnických vynálezů v oblasti čisté energie, která se chystá v Indii – nízko-cenová větrná turbíny, která může generovat mezi 3-5 kilowaty elektřiny každý den.  Indická společnost vyrábí nízko-cenovou větrnou turbínu, která dokáže napájet dům po celý život.

Špatné řízení energetických společností ve veřejném i soukromém sektoru vedla k místním problémům v údržbě elektrických sítí skrze tuto celou obrovskou zemi. Mnoho energetických společností funguje se ztrátou, a proto nemají žádnou motivaci nabízet nová propojení nebo dokonce udržovat elektřinu, aby běžela nepřetržitě.

V roce 2012 byla síť zasažena řadou problémů, které vedly k masivnímu a trvalému výpadku elektrické energie, což si v Indii vysloužilo přezdívku „black out nation“. Z 600 milionů lidí, kteří byli během této doby bez energie nebylo 200 milionů z nich nikdy připojeno k síti. 

Od roku 2012 ústřední vláda a obecní úřady učinili energetickou produkci jako jeden z jejich prioritních bodů, ale pokrok byl obtížný. V Kerale, jednoho z nejvíce progresivních států, a také v jednom z nejbohatších, jsou energetické problémy stále pociťovány.

V reakci na krizi, se uchýlil hlavní ministr Pinarayi Vijayan k uvedení vodního projektu Athirappilly, který se zdá být velmi kontroverzním řešením. Ekologové říkají, že pokud je bude projekt realizován, tak by to vytvořilo ekologickou nerovnováhu v regionu a mohlo by potenciálně zničit krásné místo vodopádů Athirappilly, které jsou největšími přírodními vodopády v Kerale.

Tato událost motivovala místní podnikatelé Aruna a Anoopa George k nastartování jejich projektu v oblasti nízko-rozpočtové čisté energie. Jejich společnost Avant Garde Innovations oznámila produkci nízko-rozpočtové větrné turbíny, která dokáže generovat dostatek energie k udržení celé domácnosti na celý život.

Turbína, která je o velikosti stropního ventilátoru je schopna produkovat 5 kilowatů denně. Produkt nevyžaduje žádné další průběžné platby, je potřeba pouze jednorázový náklad ve výši 750 dolarů.

„Naším cílem je odstranit energetickou chudobu, snížit závislost na soupeřící státní rozvodné síti a vytvořit energetickou soběstačnost pro všechny potřebné, a to prostřednictvím distribuované, lokalizované a cenově dostupné energie z obnovitelných zdrojů. Přitom věříme, že můžeme společně v našem světě nastolit čistší životní prostředí, novou ekonomickou prosperitu a sociální změny.“ Uvádí se v ambiciózním prohlášení společnosti. Pokračují a doufají, že tyto malé, cenově přístupné větrné turbíny budou prvním krokem k dosažení jejich cíle.

Firma již přitahuje pozornost vlivných orgánů v Indii a na mezinárodní úrovni a Avant Garde Innovations byla vybrána do prestižní iniciativy „UN Sustainable Energy For All (Udržitelná energie OSN pro všechny)“.