Vědci z Kemerova vyvinuli unikátní kontaktní čočky. Tyto čočky léčí popáleniny očí a jsou nezaměnitelné při první pomoci. Ani v Rusku a ani nikde jinde ve světě zatím nic podobného vyrobeno nebylo, oznámili Hlasu Ruska tvůrci zázračných čoček ze společnosti Liomed. Popáleniny očí velmi často vedou ke ztrátě zraku. Při úrazech je proto nezbytně nutné co nejrychleji poskytnout první pomoc. V tomto směru jsou pro lékaře kontaktní čočky proti popáleninám skutečným nálezem, poznamenává analytická chemička Violetta Le:

Dnešní tradiční způsoby léčby při popálením kyselinou nebo louhem jsou výplach očí a následné kapání roztoků antibiotik a anestetik. Vy ale budete mít čočku, kterou bude možné bezprostředně umístit na místě nehody, která okamžitě začne odstraňovat poškozující agens. Jsou i takové případy, kdy po ruce není voda, ale naši čočku je i tak možné umístit bezprostředně na oko. A dokud nebude nemocný převezen do nemocnice, bude fungovat.

Čočka spojuje funkci sterilního obvazu a léku. S její pomocí je možné rychle a úplně odstranit škodlivé látky, jedy a viry nejen z povrchu očí, ale i z jejich dutin. To poslední je obzvláště důležité při zasažení louhem, zdůrazňuje specialistka: doba účinku louhu je velmi dlouhá, protože proniká do tkáně očí až v průběhu dvou týdnů. Předtím, než vědci došli ke vzorci materiálu pro čočky, vyzkoušeli několik materiálů. Nakonec se podařilo najít optimální řešení, tvrdí Violetta Le:

Čočka je složena ze základového vodního gelu, což je materiál pro měkké kontaktní čočky, plus sorbenty – iontoměničové pryskyřice, které jsou používány ve farmakologii a v potravinářském průmyslu. Tato čočka je schopná absorbovat poškozující jedovaté látky, původce infekcí a další patologické sloučeniny z povrchu oka i z oční dutiny.

Podle názoru sibiřských vědců, budou takové čočky proti popáleninám třeba nejen v lékařských institucích, ale také na nebezpečných výrobách a na Ministerstvu pro mimořádné situace (MČS). Podle předběžných propočtů bude třeba jenom na území Ruska 1,5 milionů čoček ročně. A s přihlédnutím k výjimečnosti nového výrobku bude nepochybně zájem i v zahraničí. Vždyť přeci rychlost obnovy oka s pomocí léčebných čoček s iontovou výměnou, jak se oficiálně produkt vědců z Kemerova jmenuje, může být i několikrát větší, než je to možné při tradičním způsobu léčby.

Zázračné čočky už prošly toxikologické zkoušky ve Vědecko-výzkumném institutu fyzikálně-chemické medicíny v Moskvě. Byly úspěšně zkoušeny na zvířatech a nyní jsou na řadě – lidé. Po klinických zkouškách začne jejich velkosériová výroba.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>