Německá verze CIA, Spolková zpravodajská služba (BND), oznámila, že Rusko se nepokouší ovlivnit výsledky německých voleb. Zpravodajské služby v Německu říkají, že nezjistily žádné jasné důkazy o ruské dezinformační kampani proti vládě, a to i přes tvrzení mainstreamových médií, že Kreml se snaží ničit západní demokracii.


Takový je podle informací Süddeutsche Zeitung výsledek téměř ročního vyšetřování Spolkové zpravodajské služby (BND) a Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV). Původní výtahy, které byly v kategorii tajných, byly přinejmenším zčásti publikovány.

„Nenašli jsme kouřící zbraň,“ uvedla vláda, která se pokoušela najít jasný důkaz ruského politického vměšování. Tento dokument by mohl být prezentován, aby Rusko varoval před takovýmto typem aktivit. „Rádi bychom vytáhli žlutou kartu,“ říká bezpečnostní expert. Avšak vzhledem k nedostatku důkazů by nedávalo smysl publikovat celý ten 50 stránkový dokument. Ten by jen ještě zvýšil už tak napjaté vztahy s Ruskem.

Avšak úřad kancléřství nařídil, aby toto vyšetřování dále pokračovalo. Protože ta do 13 kapitol rozdělená Zpráva speciálního hodnocení „Sputniku“ od BfV a pracovní skupiny „Psychologických operací“ BND podle názoru vlády Rusko stejně od možné viny neosvobozuje. Ta už od roku 2014 analyzuje „konfrontační kurz“ Ruska proti Německu a nazývá reportáže ruských médií a jejich německých poboček jako RT nebo německý Sputnik News jako vyloženě nepřátelské.

„Znásilnění Lisy Südländerem“ se ukázalo být vymyšlené