Rakousko spojuje síly s 15 dalším východoevropskými zeměmi, aby zaškrtily příliv migrantů na sever, jelikož věří, že Evropská unie nesplnila svou povinnost ochránit regionální hranice. Pod záštitou Projektu ochrany balkánských hranic zajistí tyto země, aby jejich policie a ozbrojené síly byly v neustálém kontaktu, aby tak zajistily bdělou ochranu národních hranic severně od Řecka a odrazily ilegální imigranty od svých hranic.


Rakouský ministr obrany Hans-Peter Doskozil (SPÖ) řekl Die Welt: „Nevěříme, že vnější hranice EU by byly ze strany EU už adekvátně chráněné. Proto Rakousko spolu s 15 dalšími zeměmi na Balkánské trase a státy Visegrádu plánují vytvoření rámce úzké spolupráce na projektu ochrany Balkánské hranice.

„Když je tu masový příliv migrantů, chtějí být státy zapojené do iniciativy ochrany hranic schopné rychle jednat. V případě krize budeme spolupracovat na společné situaci za použití jasně definovaných kontaktů a pravidelné výměny informací mezi šéfy policií a vojsk zapojených zemí.“

K posílení rakouské kapacity reakce tento ministr rovněž pracuje na změně zákona, který by zemi dovolil poslat vojáky do zahraničí.

Rakousko může v současnosti vojska vyslat pouze na humanitární mise, řekl ale, že vláda by ráda jejich působnost rozšířila.

„Rakousko je připraveno zemím jak uvnitř EU, tak mimo EU, nabídnout pomoc nejen z humanitárních důvodů, ale i kvůli ochraně jejich hranic, pokud nás takové země požádají, abychom to učinili, a pokud máme dostatečné kapacity,“ řekl.


K těmto krokům jsme přikročili, řekl Doskozil, protože rozsah ilegálního pašování, k němuž dochází na Balkáně, a počet migrantů jsou pořád ještě „značné“. V současnosti do Rakouska přichází každý týden mezi 500 a 1 000 migranty, ministr ale říká, že situace se může kdykoliv rychle zhoršit kvůli křehké povaze dohody EU s Tureckem.

„Musíme se teď intenzivně připravovat, že Turecká vláda v Ankaře znovu otevře stavidla, čímž prezident Erdogan několikrát hrozil, že provede,“ řekl Doskozil s dodatkem: „Erdogan není pro EU spolehlivým partnerem.“

Uchýlil se ke kritice současného počtu ilegálních migrantů v EU, že je „příliš vysoký“ s výzvou, že je toho ještě hodně třeba udělat, aby se ta čísla snížila.

„Návratová centra, vyšší tresty pro žadatele o azyl, kteří poruší pravidla a masivní krácení peněz z ilegální migrace všemi potřebnými prostředky,“ navrhoval s výzvou ke svolání „repatriačního summitu EU“, aby se prodiskutovaly koordinační akce po celé Evropě.

„Předchozí iniciativy, jako je posílení role Frontexu při repatriaci, zdaleka nestačí,“ řekl. „Nejlepší by bylo, kdyby měla Evropa repatriačního úředníka s takovým postavením a autoritou, který by se mohl této důležité záležitosti ujmout.“

Zdroj: breitbart.com