Vědci pomocí Hublova teleskopu mohli vyfotit proces smrti hvězdy a její přeměnu na planetární mlhovinu. Snímek byl zveřejněn na internetové stránce agentury NASA. Na snímku zaznamenaná mlhovina OH 231.8+04.2 neboli „Zkažené vejce" je příkladem toho, jak se hvězda, v tomto případě červený gigant, mění na planetární mlhovinu. Přitom se vnější vrstvy hvězdy tvořené z plynů a prachu vypouští do okolního prostoru.


Vyloučená látka se pohybuje obrovskou rychlostí: například rychlost plynů, které jsou na fotografii znázorněny žlutě, dosahuje asi milion kilometrů za hodinu.

Astronomové podotýkají, že zachycená etapa evoluce hvězdy je velkým úspěchem, protože takové jevy probíhají prakticky v mžiku, alespoň ve vesmírném měřítku. Plnohodnotná planetární mlhovina se podle vědců vytvoří z pozůstatků hvězdy za tisíc let.

Mlhovina „Zkažené vejce" dostala svůj název, protože obsahuje velké množství síry, látky, která ve spojení s vodíkem vytváří sirovodík, kvůli kterému rozkládající se vejce má nepříjemný zápach. Tento astronomický objekt se nachází v souhvězdí Lodní zádě ve vzdálenosti více jak 5 000 světelných let od naší planety.

Zdroj: nasa.gov, snews.com

Loading…