Vůdce jedné z předních organizací syrské „vnitřní opozice“, předseda Národní koordinační rady Hasan Abdel-Ázim v exkluzivním rozhovoru pro Hlas Ruska dementoval zprávy o tom, že se jeho organizace chystá bojkotovat konferenci Ženeva 2. [quote align="center" color="#999999"] Korespondent: Je Vaše rozhodnutí bojkotovat mírovou konferenci Ženeva 2 konečné?


Hasan Abdel-Ázim: My jsme myšlenku konference nezavrhovali a ani teď ji nezavrhujeme. Pokračujeme v prosazování toho, aby se konference Ženeva 2 konala. Je to jediná cesta, jak zachránit Sýrii před válkou a zpustošením. Hovoříme jen o tom, že ke svolání této konference dosud nevznikly vhodné podmínky. Proto navrhujeme, aby byla o týden, nebo dva odložena.

Pokud, nehledě na naši žádost, bude konference přeci jenom svolána příští týden, tak se bude jednat jenom o čistě formální akci bez nějakých průlomových výsledků. Podstata přeci netkví v tom, aby se konference jednoduše konala, ale je třeba, aby přinesla výsledky.

Korespondent: Pozvánky už generální tajemník rozeslal na 22. ledna. Můžete konkrétně odpovědět na otázku, zda vaše delegace v Ženevě 22. ledna bude, či nikoliv?

Hasan Abdel-Ázim: Do svolání konference 22. ledna zbylo méně, než týden. A opoziční skupiny, v první řadě Národní koalice opozičních a revolučních sil, se zatím nerozhodly, jakou mají vůči této akci zaujmout pozici. Ony poněkolikáté odkládaly přijetí rozhodnutí. Zůstávají tam rozpory.

Problém je ještě v tom, že Rusko ponechalo kontakty se zahraniční opozicí Američanům. Konkrétně, komunikací s Národní koalicí se zabývá americký diplomat Robert Ford, kterému se však dosud nepodařilo přesvědčit tuto organizaci, aby se rozhodla.

Avšak, dokonce i v případě kladného rozhodnutí v nejbližších dnech, stejně bude potřeba dodatečný čas, aby se všechny opoziční skupiny, které souhlasí s mírovými rozhovory, dohodly na své pozici. Navrhujeme takové setkání provést třeba v Káhiře, nebo kdekoliv jinde.

Korespondent: Jaký bude cíl takových konzultací?

Hasan Abdel-Ázim: Není přípustné, aby se emigrantská Národní koalice na této konferenci postavila do čela společné delegace. Je třeba, aby byla sestavena jednotná opoziční delegace s neutrálním názvem. Její součástí by se stali zástupci různých skupin, včetně Národního koordinačního výboru. Mohli bychom ji také pojmenovat jako delegaci patriotické opozice.

Korespondent: Jak se díváte výsledky jednání v Moskvě mezi hlavou MZV Sergejem Lavrovem a jeho kolegy z Íránu a Sýrie?

Hasan Abdel-Ázim: Rusko ještě jednou potvrdilo svoji roli, kterou hraje při urovnávání této krize a v přípravě konference v Ženevě. Byla to důležitá jednání. My také prosazujeme, aby se Írán konference účastnil. Role Íránu je v syrských událostech velmi důležitá. Írán je důležitý regionální hráč, který má na syrskou vládu velký vliv. [/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru