Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa zamítla plán rozhodující ofenzívy na syrskou Rakku, který připravil tým bývalého amerického předáka Baracka Obamy, píše The Washington Post. Rakka se pokládá za neoficiální „metropoli" bojovníků Islámského státu v Sýrii a za druhou nejvýznamnější po iráckém Mosulu baštu teroristů v regionu. …


Podle informace listu nařídil Obama 17. ledna, tři dny před svým odstoupením z funkce prezidenta, aby byl Trumpovu štábu předán dokument, který předpokládal mj. ozbrojení kurdských oddílů a obsahoval teze pro jednání s tureckými úřady, které by mohly ostře reagovat na podobný krok.

List píše, že pro Trumpovu administrativu byl Obamův přístup příliš postupný a opatrný.

„Poskytli nám informaci, našli jsme však v ní obrovské mezery. Byla to špatná práce", řekl listu mluvčí nového prezidenta, který se s dokumentem obeznámil.

Trumpovi poradci byli také pobouřeni tím, že návrh ofenzívy na Rakku nepředpokládal koordinaci s Ruskem. Podle jejich názoru tým bývalého prezidenta ani nezahájil realizaci svého plánu, protože si uvědomil jeho neadekvátnost a nechtěl nést odpovědnost za neúspěch této operace.

Zdroj:  washingtonpost.com, cnews.com

Loading…