Podle mluvčího iráckého ministerstva obrany bylo během bitvy ve městě Mosul zabito přes 50 procent teroristů Islámského státu (IS). Během posledních 100 dnů ztratila teroristická skupina Islámský stát (IS) přes 50 procent svých členů v iráckém městě Mosul ležícím v provincii Ninive, ohlásilo ve středu irácké ministerstvo obrany.


Podle mluvčího iráckého ministra obrany plukovníka Laith al-Naimiho, zjistilo irácké zpravodajství, že v bitvách s iráckými silami v Mosulu bylo zabito 3 400 teroristů IS. Rovněž uvedl, že v tomto městě původně bylo 6 000 bojovníků IS. Tento mluvčí dodal, že iráckým vojskům a jejich spojencům se podařilo zničit 250 bombami naložených vozidel stejně jako několik výroben bomb, kterých teroristé v Mosulu využívali.

Předtím ve středu napadly Irácké síly v Mosulu i pozice teroristů IS ležící na západním břehu řeky Tigris. Poté oznámili iráčtí činitelé, že východní část města už byla celá dobytá.

Irácká vojska pořád ještě vedou vyčišťovací operace v oblasti Rashidiya, tj. v posledním okrsku osvobozeném od teroristů IS na východním břehu řeky Tigris. Podle webu NRT jsou tyto operace zaměřeny na vyhnání zbývajících teroristů z kapsy v tomto severovýchodním okrsku. Rashidiyu údajně opustily i stovky civilistů, aby unikli těmto bojům.

OSN uvedlo, že proces přípravy nouzové pomoci stovkám tisíců civilistů v Mosulu „má těžké zpoždění“, jelikož Irácké síly zahájily svou ofenzivu na západní část města. Podle činitelů OSN je na západním břehu řeky Tigris, která Mosulem protéká, asi 750 000 civilistů.

Zdroj: southfront.org