BRUSSELS (AFP) – Šéf Eurogrupy Jeroen Dijsselbloem ve čtvrtek varoval, že Evropa po nástupu protekcionisty Donalda Trumpa jako prezidenta USA „si pojede po svém,“ řekl ale také, že by to mohla být i příležitost, jak EU posílit. Trump rozčílil činitele v Evropě, když označil USA vedenou alianci NATO za zastaralou a přivítal britské odhlasování odchodu z Evropské unie spolu se svou podporou pro její odpojení od tohoto bloku.


„Rozhodl jsem se, že my v nadcházejících letech pojedeme po svém, což může být i dobrá věc,“ řekl Dijsselbloem při příjezdu na rozhovory ministrů financí eurozóny v Bruselu.

Dijsselbloem navrhuje, že pro Evropské národy jsou bez Spojených států, jejich historického protektora a spojence, cestou vpřed užší ekonomické a obranné vazby.

„Ale možná, že právě tohle Evropa potřebuje – opravdu spolupracovat lepším a produktivnějším způsobem, řešit své vlastní problémy, posilovat své vlastní ekonomické rozvahy a svou vlastní obrannou situaci,“ řekl Dijsselbloem, který je rovněž holandským ministrem financí.

„Teď je to na nás, a to by mohlo být i dobře.“

Na těchto rozhovorech rovněž komisař evropských hospodářských záležitostí Pierre Moscovici zavrhl spekulace Trumpem jmenovaného experta, co mám být vyslancem USA u EU, že eurozóna je na pokraji kolapsu.




Loading...