Odcházející německý spolkový prezident Joachim Gauck využil svého posledního většího proslovu, aby proklel vzrůstající populismus v Evropě a v USA, a tvrdil, že německá demokracie je v ohrožení. Tento 77 letý německý prezident, který nebude usilovat o další zvolení, řekl, že má strach z vnitřní bezpečnostní situace a z nových mezinárodních tlaků na Německo. „Liberální demokracie a politický a normativní projekt Západu jsou obětí útoku,“ řekl, jak hlásí Die Welt.


Podle Gaucka jsou pro Německo hlavní hrozby vnější, jako konflikt na Ukrajině a akce ruského prezidenta Vladimira Putina, i „nebezpečí“ vycházející ze zvolení Donalda Trumpa v USA a z jeho pohledů na NATO a z globální hrozby islamistického terorismu, který v roce 2016 Německo několikrát zasáhl.

„Je třeba, abychom udělali více ke stabilizaci Evropské unie a při obraně před vnitřními i vnějšími pokusy ji rozdělit,“ řekl.

Odcházející prezident mluvil o evropské potřebě „efektivního zabezpečení vnějších evropských hranic,“ a řekl, že „bez regulované evropské imigrační politiky“ dojde k dalším budoucím migračním krizím.

Loni byl prezident Gauck při návštěvě spolkové země Sasko ve Východním Německu okřikován a označován za „zrádce“, když protestující označovali jeho nečinnost při migrační krizi za „politickou ubohost“.

Ve vzestupu populistických hnutí v Evropě, zvláště proti masové migraci zaměřené Alternativy pro Německo (AfD), se podle Gaucka odráží rostoucí polarizace společnosti. „Zástupci demokracie by měli reprezentovat tolik občanů, kolik je jen možné,“ řekl, dodal ale, že „předsudkům“ by se neměla přisuzovat taková gloriola jako úctyhodným záležitostem.